Ontdek het talent van de toekomst; kom naar Kikker Stelt Voor
‘De makers van nu experimenteren hard met vorm en zeggingskracht; ze laten weten wat ze van de wereld vinden. Aan ons de taak goed te luisteren en te kijken.’
Kikker’s programmeur Jolie Vreeburg scout het hele jaar door nieuw theatertalent; afstudeerders van de theaterscholen, (self made) makers op festivals of de al wat ervarener makers die op zoek gaan naar een nieuwe weg in hun loopbaan. Jolie bundelt dit talent in de reeks Kikker Stelt Voor. Zo is er verspreid door het seizoen altijd wel wat nieuws te ontdekken. Om deze makers nog beter te leren kennen, organiseren we na elke voorstelling een nagesprek. Met een drankje in je hand kom je te weten wat de maker drijft en inspireert én is er natuurlijk ruimte voor je eigen brandende vraag.
In dit artikel vertelt Jolie waar ze de Kikker Stelt Voor makers van dit theaterseizoen vond en waarom jij hun voorstellingen echt niet mag missen.
Heel sneaky kruipen ze onder je huid en brengen daar heel wat te weeg.
Het genre romantische comedy inzetten voor ideologische en bijna politieke doeleinden: laat dat maar aan Romy en Thomas van STEL over. Deze makers kijken met liefdevolle ogen naar het romcom genre waar veel mensen stiekem van houden (mijzelf incluis). Zij pleiten voor Radicale Zachtheid en dat is nog lastiger dan je denkt. Ik kwam deze makers op het spoor tijdens het jureren voor de Walhalla Pitch Rotterdam, die ze overigens ook wonnen. Wat een fijne spelers om naar te kijken; heel sneaky kruipen ze onder je huid en brengen daar heel wat te weeg.
Donderdag 30 november & vrijdag 1 december – 20u30

Joris Buizer/Rightaboutnow- Kraai
Op een vette beat bevragen ze zichzelf, hun kracht en hun kwetsbaarheid.
Deze groep performers benadert theater weer vanuit een hele andere hoek: met hiphop als inspiratie mixt dit collectief theater met dans en muziek. Op een vette beat bevragen ze zichzelf, hun kracht en hun kwetsbaarheid. Ze maken contact. Met elkaar en met het publiek. Met een aanstekelijke energie komen ze echt heel dichtbij en ga je van ze houden. En lekker meebouncen op de beat, je komt dansend de zaal uit.
Donderdag 14 & vrijdag 15 december

Ferhat Kaplan/Sadettin K. - Kind van het Licht
Een pakkende ontroerende monoloog over identiteit en uitsluiting.
Deze maker kwam ik op het spoor door de theatergroep van Sadettin Kirmiziyüz. Hij selecteerde Ferhat om een voorstelling te komen maken onder zijn vleugels. Ferhat Kaplan is een gedreven en bedreven acteur die zichzelf niet spaart. Hij onderzoekt zijn eigen identiteit, maar kaatst de bal soms ook keihard terug de maatschappij in. Waarom bestaan er nog steeds zoveel uitsluitingsmechanismes? En wat betekent het voor hem om een Turkse Aleviet te zijn? Een pakkende ontroerende monoloog over identiteit en uitsluiting. Ferhat Kaplan is een maker waar we zekerweten nog veel van gaan horen.
Woensdag 10 & donderdag 11 januari

Roos Bottinga - Ik heb gezongen op mijn moeders begrafenis...
De taboes, de grapjes, het verdriet; alles samengebald in een krachtige herkenbare monoloog.
Theatermaker Roos Bottinga creëerde een hyperpersoonlijk stuk over de rouw om haar moeder. In een lichtvoetige speelstijl doet ze het hele proces van het organiseren van een uitvaart uit de doeken. De voorstelling is een oprechte poging van een dochter om over haar moeder heen te komen, maar het zegt ook iets over hoe we als maatschappij omgaan met de dood. De taboes, de grapjes, het verdriet; alles samengebald in een krachtige herkenbare monoloog. Roos studeerde in 2022 af aan de Arnhemse toneelschool. Misschien heb je Roos al een keer in Theater Kikker gezien. Ze liep stage bij de Theatertroep en speelde een rol in De man die elke dag de krant van gister krijgt en er nu genoeg van heeft.
Vrijdag 2 februari

Tom Jaspers - Zenith
Een spannend uitgangspunt dat confronterend werkt.
Tom Jaspers is een muziektheatermaker die ik al langer volg. Hij liet op het O-festival zo’n indrukwekkende proeve zien dat ik graag de volledige voorstelling hiervan aan jullie laat zien. Zenith is een fysieke muziektheatersolo over het leven en transitieproces van een transgender man. Niet alleen vanuit hem gezien, maar juist ook vanuit het perspectief van de mensen om hem heen. Een spannend uitgangspunt dat confronterend werkt. Muziek voor deze voorstelling is gemaakt door de Utrechtse Floris van Bergeijk, bekend van het Rosa Ensemble.
Vrijdag 8 maart – 20u00

LENZ -Katie Cruel
Wonderschoon en meeslepend theater dat ondanks het onderwerp toch ook hoopvol is.
LENZ is een jong collectief, bestaande uit Marit Hooijschuur, Erasmus Mackenna en Roel Pronk, dat onder de vleugels van Frascati Producties de komende jaren mag werken aan hun makerschap. Ze maken gebruik van muziek om hun geëngageerde verhalen, geïnspireerd door de underground en outsiders in de samenleving, te vertellen. Het personage Katie Cruel is zo’n outsider, ze ontvlucht haar conservatieve leven en vervalt in extremen. Met schotse muziek als melancholische lijm, levert haar verhaal wonderschoon en meeslepend theater op dat ondanks het onderwerp toch ook hoopvol is.
Donderdag 28 maart – 20u00

Marthe van Bronkhorst/TG De Laatste Pont - De spreeuw
Activistisch en slim geschreven theater over de klimaatcrisis en struisvogelpolitiek.
Schrijver en maker Marthe van Bronkhorst is de oprichter van TG De Laatste Pont en ik ken haar van haar deelname aan Kikker Experimenteert. Ze is een maker die grote thema’s niet schuwt en open staat voor experiment. Met een scherpe pen schetst ze in De spreeuw een Nederland in ontkenning en een dystopische toekomst. Regisseur en filosoof Roel Meijvis maakte er een meeslepend stuk van over menselijke emoties en relaties. Een mooie mix met een belangrijke boodschap.
Woensdag 15 en donderdag 16 mei - 20u30
