Poezieboys

Perec

Theater
ode aan de fantasie uit eigen stad
Bart Grietens
Perec
Poezieboys

Perec

Theater
ode aan de fantasie uit eigen stad
Bart Grietens
Perec
Poezieboys

Perec

Theater
ode aan de fantasie uit eigen stad
Bart Grietens
Perec
Poezieboys

Perec

Theater
ode aan de fantasie uit eigen stad
Gordon Meuleman
Perec

Let op, deze voorstelling duurt ongeveer 2 uur en heeft een pauze. De voorstelling is afgelopen rond 22u15.

Na de zomerfestivalhit LORCA komen de Poezieboys nu met een nieuwe voorstelling: PEREC. Jos en Joep nodigen je van harte uit in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. Perec was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met deze voorstelling presenteren de Poezieboys een enthousiaste en humoristische ode aan deze bijzondere schrijver.
 

In de speelse geest van Perec gaan de poezieboys opzoek naar nieuwe theatervormen die ons vertragen en ons weer bewust maken van de aller normaalste dingen om ons heen. We leven in een tijd van grote verandering, maar om de dingen te veranderen moet je ook goed leren kijken naar wat er al is. Lees je deze tekst met een bril op? Hoe ziet deze bril eruit? Zit je ergens binnen en kun je naar buiten kijken? Wat zie je daar? Wat denk je dat anderen daar al gezien hebben? Heb je vandaag koffie op? Hoe smaakte die koffie? Draag je schoenen? Van welk materiaal? Is dit het eerste wat je leest vandaag? Vol spelletjes, regels, puzzels en valluiken! De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en doen dat op geheel eigen wijze: met dampende en joelende zalen voor de dichtkunst.

Perec (1936 – 1982) was geen gewone schrijver. Perec had vreselijk veel moeite met schrijven, de witheid van het lege blad maakte hem bang. Daarom bedacht hij samen met andere schrijvers van het schrijverscollectief Oulipo verschillende taalspelletjes, semiwetenschappelijke formules en opdrachten. Zo schreef hij een boek waarin de letter ‘e’ geen enkele keer voorkwam en een boek waarin de letter ‘e’ juist de enige klinker was. Hij gaf zichzelf de opdracht een heel weekend lang op een plein in Parijs alles op te schrijven wat hij zag en in het boek De Duistere Winkel hield hij jarenlang zijn dromen bij. De Poezieboys onderzoeken alle taalvormen die Perec bedacht heeft en bedenken er zelf nog een paar bij. 

"Wat een schitterende uitvinding is de mens! Hij kan in zijn handen blazen als hij die wil warmen en op zijn soep als die te warm is."

Georges Perec

Kikker X ILFU: WEDSTRIJD! Schrijf een Perec-gedicht zonder de letter e en win kaartjes voor de Poezieboys!

Theater en literatuur gaan vaak hand in hand. Daarom slaat Theater Kikker de handen ineen met ILFU. Samen brengen we het theaterprogramma van Kikker samen met randprogramma van ILFU en kijken we met een literaire bril naar voorstellingen.

Schrijf een Perec-gedicht zonder de letter e en win kaartjes voor de Poezieboys! Deze opdracht is simpel: schrijf een gedicht over het simpele, het alledaagse, of zoals Georges Perec het noemde het ‘ondergewone’. We leven in een tijd van grote verandering, maar om de dingen te veranderen moet je ook goed leren kijken naar wat er al is. Lees je deze tekst met een bril op? Hoe ziet deze bril eruit? Zit je ergens binnen en kun je naar buiten kijken? Wat zie je daar? Wat denk je dat anderen daar al gezien hebben? Heb je vandaag koffie op? Hoe smaakte die koffie? Draag je schoenen? Van welk materiaal? Nou goed, je snapt het. Alle vrijheid dus, maar let op: De letter e is strikt verboden. Stuur je gedicht vóór 28 maart naar lisa@ilfu.com. De ILFU redactie kiest een winnaar die op 2, 3 of 4 april met een vriend(in) naar de prachtige voorstelling van Jos en Joep mag, én we publiceren het winnende gedicht op ilfu.com.
 

Concept, tekst en spel - Joep Hendrikx, Jos Nargy Naar teksten van - George Perec Regie - Silke van Kamp Schrijfstage - Bibi Roos Vormgeving - Pleun Verhees, Sjaan Hofstede Productieleider - Maaike Kuijken Techniek - Dario Giustarini Marketing - Dieke van der Spek Foto - Gordon Meuleman Mede mogelijk gemaakt door - De Coproducers Met dank aan - Het Nationale Theater