28-12-2023

“Het is onmogelijk om niet aangestoken te worden door de funky energie en kracht van de voorstelling.”

“Samen dansen naar de toekomst”

Op woensdag 10 januari staat de dansvoorstelling FUNK: A Cosmic Horizon bij ons in Theater Kikker. In deze dansvoorstelling worden lichamen met elkaar verbonden doordat ze samen bewegen. Daarnaast komen er tijdens deze voorstelling meerdere elementen aan bod, zoals: dans, muziek en beeldprojecties. Het goede voornemen om aankomend jaar meer dansvoorstellingen te zien? Kom dan naar FUNK: A Cosmic Horizon en beleef een kosmische ervaring waarin de vibraties van het heden, verleden en de toekomst bij elkaar worden gebracht. Als voorproefje stelden we Christian, de choreograaf en bedenker van het concept, een aantal vragen over zijn nieuwste dansvoorstelling. 

 

Info en tickets

Kun je uitleggen wat iemand met weinig dansvoorstelling-ervaring gaat beleven bij FUNK: A Cosmic Horizon?
 

“Het publiek maakt een reis van een beklemmend gevoel naar een gevoel van bevrijding. Je leert gezichten kennen waarin je hopelijk een stukje van jezelf herkent.”

Kun je uitleggen wat je bedoelt van ‘de muzikale filosofie van Sun Ra’ en hoe deze zichtbaar is in FUNK: A Cosmic Horizon?

"Sun Ra was een innovatief jazzcomponist, die bekend werd door zijn "cosmic afro-futurist philosophy" en door zijn fenomenale composities en vertoningen. Sun Ra is voelbaar in de hoopgevende energie van de voorstelling. Er zijn een paar visuele en akoestische referenties. Een voorbeeld van zo een verwijzing is het gebruik van de opname van één van zijn live concerten. Dit is op een kleurrijke en abstracte manier verwerkt in de voorstelling."

In FUNK: A Cosmic Horizon maak je gebruik van meerdere kunstdisciplines zoals muziek, dans en beeldprojecties. Kan je uitleggen hoe deze disciplines samen komen in deze dansvoorstelling?
 

“De muziek en de dans ontstonden naast elkaar, maar met hetzelfde onderzoeksidee. Op een gegeven moment kwamen de disciplines bij elkaar. Dit gaf de dansers structuur, maar tegelijkertijd ook ruimte voor improvisatie. De manier waarop de voorstelling is opgezet, sluit nauw aan bij het verhaal. Het volgt een overgang van een benauwd gevoel naar vrijheid, of anders gezegd: van duisternis naar licht.”

Waarom mag het Utrechtse publiek FUNK: A Cosmic Horizon niet missen?
 

“Groove, plezier en hoge spanning gaan hand in hand. Er ontstaan verrassingselementen door het goed op elkaar afgestemde team, waarin eenieders authenticiteit wordt gevierd. De dansers zijn allemaal verschillend, afkomstig uit diverse stijlen. De energie die hen verbindt, is een oeroude kracht die het werk voedt. FUNK: A Cosmic Horizon is geïnspireerd door het verleden, we leren van wat er al is en kijken naar de toekomst. Samen dansen naar de toekomst. Het is onmogelijk om niet aangestoken te worden door de funky energie en kracht van de voorstelling. In deze tijden, waarin we herinnerd moeten worden aan hoe belangrijk het is om met elkaar te verbinden en samen te komen. Met behoud van onze authenticiteit en eigen geschiedenis, maar toch samen te bouwen en te verbinden. Ik geloof dat dit een stuk is dat niemand mag missen, vooral niet in een stad als Utrecht, bekend om de kracht van haar gemeenschappen.”

Misschien vind je dit ook leuk?