Christian Guerematchi

Funk

Dans
wie ben ik let the body talk street culture
Constantin Trommelitz
Funk

FUNK is hoe lichamen samen bewegen, hoe zij zich laten horen. Het is de levendigheid van de zwarte cultuur, de boogaloo en de soultrain gevoed door de muziek. Maar naast de euforie zitten ook de onderhuidse wonden die ongewild door hun ouders aan hen zijn doorgegeven. De witte maskers die ze dragen, weerhouden hen ervan om die te kunnen helen. Het is de al even oude traditie van racisme, en het zich moeten verhouden naar een systeem dat niet ten gunste van hen is.

In de dansvoorstelling FUNK laat Choreograaf Christian Guerematchi met vijf performers zien dat ons gedeelde verleden letterlijk onder onze huid gekropen is. Het lichaam reageert, onbewust, op geïnternaliseerde trauma’s. Anderzijds herkent ons lichaam de culturele tradities - dans, muziek en taal - die in ons bloed zitten. Dit zijn trauma’s en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze brengen ons in beweging maar kunnen ons ook verstarren.

In deze fysiek intensieve voorstelling put Christian Guerematchi uit het werk ‘Black Skin, White Masks’ van Frantz Fanon. In deze roman bekijkt hij racisme vanuit een psychologisch perspectief. Met de kennis die in Fanon’s woorden schuilt, maakt Guerematchi een fysieke vertaling van de ‘black experience’. 

Maar naast de zwaarte van het onderwerp is er ook ruimte voor de gevoelstaal van het Afrofuturisme, geïnspireerd door de legendarische musicus Sun Ra. De ‘ancestrale’ vrouwelijke energie waaruit wij als mens zijn geboren en die ons kan helen, vormt de Groove van FUNK.

Choreography - Christian Guerematchi Performance - Revé Terborg e.a. Compositie & sounddesign - Chelsea Laverne Scenografie - Markus Sacharias Light design - Thomas Brand Met dank aan - Stichting Dansgroep Amsterdam Een productie van - ICK Dans Amsterdam in coproductie met - Stichting Kindvolk

wo 10 januari
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,50 tot € 19,00
Tickets
wo 10 januari
20:00u
Dans
Van € 9,50 tot € 19,00

Over Christian Guerematchi

Christian Guerematchi (Slovenië, 1981) is een maker en performer met een ballet- en hedendaagse achtergrond. In zijn werk onderzoekt Christian de codes van het zwarte lichaam en de definities van zwarte identiteit in de westerse samenleving. Hij wil ruimte openen voor discussies via de taal van het lichaam. Hiervoor kiest hij een interdisciplinaire aanpak, waarbij hij zich verdiept in verschillende sociale dansstijlen, die hij op zijn eigen manier analyseert, deconstrueert en betekenis geeft.

Christian is een van de artists in residence bij ICK Artist Space. Zijn makerschap begon met White Noise (2019) in samenwerking met OTION en in 2020 maakte Christian zijn solovoorstelling N.A.M. - Non-Aligned Movement; een afro-futuristische reis naar de Balkan. In 2022 maakte hij Hissy-Fit, waarin hij de doorklinkende echo van de LA Riots in 1992 en de agressie bekeek d.m.v. dans, muziek en video.

Meer over Christian Guerematchi