28-12-2023

BLAUWDRUK speelt Een Ingebeelde Ziekte, we vroegen hen het kostuum van het lijf

Collectief BLAUWDRUK speelt van vrijdag 19 t/m vrijdag 26 januari maar liefst zes keer Een ingebeelde ziekte op locatie in het voormalig Pieter Baan Centrum in Utrecht. De voorstelling is een bewerking van Molières De ingebeelde zieke. Blauwdruk trekt deze Franse klassieker uit de kast en stoft het af in het jaar 2371. Het jonge talentvolle collectief bestaat uit Romijn Scholen, Tijn Panis, Bram Walter en Emma van Zandvoort. BLAUWDRUK was nog niet eerder in Utrecht te zien. De hoogste tijd dus om dit collectief het kostuum van het lijf te vragen.

Koop tickets voor de voorstelling
11166

Om maar met de deur in huis te vallen, waar staat de naam BLAUWDRUK voor?

Met BLAUWDRUK omschrijven we eigenlijk onze missie, dat wat wij willen met onze voorstellingen. We gaan steeds op zoek naar een mogelijke BLAUWDRUK van de mens, naar het gedrag of de neigingen die ons als mensen met elkaar verbinden. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen mensen, maar we onderzoeken steeds of er in alle verschillen en polarisatie niet een gemene deler is, een gemeenschappelijke BLAUWDRUK.

Jullie zijn een collectief. Kan je uitleggen hoe jullie als collectief werken? En wat dat doet met jullie maakproces?

Als collectief is iedereen verantwoordelijk voor alle onderdelen een voorstelling, van de tekst tot de kostuums, van de tribune tot de kaartverkoop: we doen alles zelf. Natuurlijk verdelen we soms de taken en heeft ieder een eigen expertise, maar doordat we telkens overleggen en overal inspraak in hebben, wordt een voorstelling echt van ons allemaal. Uiteindelijk weten we vaak niet eens meer wie welke scène heeft geschreven. We geloven dat deze meerstemmigheid onze voorstellingen complexer en rijker maakt. De waarheid ligt niet bij één almachtige regisseur, maar bij ons allemaal.

11121

Jullie kozen ervoor om De ingebeelde zieke van Molière te bewerken, een stuk uit 1673. Eerder maakten jullie ook al voorstellingen aan de hand van ietwat oud en stoffig materiaal. Waar komt deze fascinatie vandaan? En wat maakt het voor jullie zo leuk en inspirerend om juist deze stukken te bewerken.

Oude teksten zijn voor ons een bron van inspiratie omdat ze op het eerste gezicht vaak zo onspeelbaar, problematisch of saai zijn. Maar als je verder kijkt, staan er plots wel mooie zinnen of zeggen de vergezochte larger than life situaties toch iets over onze tijd. We schrappen en jatten naar hartelust uit deze bronnen. Zoals bij Een Ingebeelde Ziekte, oorspronkelijk een stuk over hypochondrie, geschreven als aanklacht tegen de (vaak onwetenschappelijke) dokters van de 17e eeuw, aan het hof van Lodewijk XIV. Deze Barokperiode zit vol heerlijke kostuums, ballet en een grote, komische speelstijl. Deze elementen jatten we, en we herschrijven het oorspronkelijke plot tot een verhaal dat gaat over maatschappelijk en politiek wantrouwen, en al het politieke geblunder dat we in de coronaperiode hebben meegemaakt.

Kenmerkend voor Blauwdruk is dat alle voorstellingen op locatie plaatsvinden. Waarom kiezen jullie voor andere locaties dan de theaterzaal?

Juist op locatie kan je deze grote larger than life verhalen vertellen. Niet in de theaterzaal, maar in een weiland, op het strand of in een voormalige gevangenis kan je het publiek verrassen met vormgeving en opkomsten. De theaterzaal heeft natuurlijk altijd grenzen, maar een locatie is oneindig groot en er is van alles mogelijk: een opkomst op een graafmachine of het hele publiek op waterfietsen, bijvoorbeeld. Zo geeft de locatie altijd een extra betekenis aan de voorstelling. Én we bereiken er ook een ander, nieuw theaterpubliek, dat toevallig langsloopt en blijft kijken.

Jullie speelden al veel in bijvoorbeeld Amsterdam en in Alkmaar, jullie thuisstad. In Utrecht zijn jullie nog niet eerder te zien geweest. Waarom moet Utrecht in januari van de bank komen om Een Ingebeelde Ziekte te komen zien in het voormalig Pieter Baan Centrum?

Onze Ingebeelde Ziekte is een brandend actuele komedie over alles wat er de afgelopen jaren in de politiek is misgegaan. Zonder met een moralistisch vingertje te wijzen, vertellen we met veel spelplezier en Barokke kostuums een verhaal over de balans tussen wantrouwen en kritisch denken. En dat met veel taalgrappen, muziek, pruiken en tutu’s, op een waanzinnige locatie. De voormalige gevangenis dient als perfect decor voor ons futuristische Ziekenhof. Als Utrechter wil je hier toch een keertje naar binnen gluren? Met onze Ingebeelde Ziekte kan dat!