



“De teekenen des tijds doen mij een donkere toekomst voorzien.”
Honderd jaar geleden overleed Gerard Bolland, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Zijn provocerende gedachtegoed en bulderende colleges deden veel stof opwaaien. Bolland ontpopte zich tot grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak zelfs opnieuw gedrukt en verspreid. In 2003 werd zijn borstbeeld verwijderd uit de Tweede Kamer – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht. Of niet?
WANKLANK duikt in het turbulente leven van deze bewust vergeten filosoof, met een filmische mix van jazz en klassieke muziek. De acteurs en musici van KASSETT en Ikarai kruipen in het hoofd van Bolland. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?
muziektheatercollectief KASSETT en muziekensemble Ikarai tekst en regie - Frank Siera compositie - Camiel Jansen songs - Oukje den Hollander, Camiel Jansen spel en muziek - Freek den Hartogh, Oukje den Hollander, Camiel Jansen, Tessel Hersbach, Yanna Pelser, Jelle van der Meulen, Bram Knol filosofische dramaturgie - Gerko Tempelman scenografie - Lucas Kramer lichtontwerp - Wout Panis geluidsontwerp - Nina Kraszewska kostuums - Anouk van Schie productie - Joppe Kos zakelijke leiding - Manon Bek regie- en productieassistentie - Nuria Tabak
Muziektheatercollectief KASSETT bestaat uit zangeres en actrice Oukje den Hollander, schrijver en regisseur Frank Siera, filosoof en dramaturg Gerko Tempelman en zakelijk leider Manon Bek. KASSETT is een liefhebber van het denken, omdat ze ervan overtuigd zijn dat denken en bedachtzaamheid de wereld kunnen verbeteren. KASSETT gebruikt taal, muziek en filosofie als middel om bedachtzaamheid te stimuleren. Deze disciplines komen samen in een specifieke vorm van tekstueel en auditief muziektheater, waarin taal en muziek op gelijke hoogte staan. Een belangrijk doel van KASSETT is filosofie toegankelijker te maken. Muziek is een essentieel onderdeel hiervan, om de filosofie niet enkel rationeel te benaderen maar ook op een intuïtievere en emotionelere manier en de gedachte zo te laten beklijven.