Roshanak Morrowatian/ROVER

House of Strength

Dans, Language no problem
gender & identiteit let the body talk
Afagh Morrowatian
House of Strength
Roshanak Morrowatian/ROVER

House of Strength

Dans, Language no problem
gender & identiteit let the body talk
Afagh Morrowatian
House of Strength
Roshanak Morrowatian/ROVER

House of Strength

Dans, Language no problem
gender & identiteit let the body talk
Afagh Morrowatian
House of Strength

House of Strength is een spirituele, fysieke en muzikale performance waarin de veelzijdigheid van de mens wordt gevierd. Choreograaf Roshanak Morrowatian transformeert een oeroud ritueel, dat oorspronkelijk uit Perzië komt, tot hedendaagse inclusieve dans die de kracht van het collectief viert.

Traditioneel wordt Varzesh-e bastani (‘oude/traditionele sport’) of Varzesh-e Pahlevani (‘heldensport’) in Iran uitgevoerd in een arena in de Zurkhaneh, wat letterlijk ‘Huis van kracht’ betekent. Het doel van het ritueel is om een beter mens te worden door een combinatie van krachttraining, spiritualiteit, poëzie en muziek. Alleen mannen beoefenen het in het openbaar.

In House of Strength nemen vijf vrouwelijke, mannelijke en queer performers het over. Ze transformeren een gymnastische, eenzijdige traditie tot een opzwepende fysieke expressie van inclusieve hedendaagse dans. In harmonie moedigen de dansers elkaar aan in wie zij zijn en vieren tegelijkertijd de kracht van het collectief.

EXTRA: Kikker X What You See nagesprek

Al 5 jaar werkt Theater Kikker met What You See Festival samen om ruimte te bieden aan (inter)nationaal theater over gender en identiteit. Om nog meer zichtbaarheid en bekendheid te geven aan programma rondom dit thema bundelen we vanaf nu ook buiten het festival onze krachten. Artistiek directeur van What You See Festival Vincent Wijlhuizen zal bij verschillende voorstellingen dit seizoen een nagesprek leiden rondom het thema gender en identiteit.

What You See Festival is een internationaal festival rondom gender en identiteit met dans, theater, performance, expo’s, muziek en literatuur. Jaarlijks vindt het festival plaats in november met Theater Kikker als bruisend festivalhart.

Concept en choreografie - Roshanak Morrowatian (i.s.m. de performers) Performers - Sjaan Flikweert, Djahan Manuela Mazhari Perez, Reza Mirabi, Deion Simon, Vainergill Thurnim Dramaturgie - Nicole Geertruida Muziek - Rutger Zuydervelt Set - Davy van Gerven Kostuum - Antoine Peters Lichtontwerp - Loes Schakenbos Fotograaf en art director - Afagh Morrowatian Artistiek coach - Suzy Blok Stagiair set design - Isa Kasten Coproductie - ICK Dans Amsterdam/Artist Space, Korzo, VIA ZUID, Parkstad Limburg Theaters Subsidiënten - Provincie Limburg, Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie Acquisitie – CASC Met dank aan - DOX

do 07 maart met nagesprek
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,50 tot € 19,00
Tickets
do 07 maart
20:00u
Dans, Language no problem
Van € 9,50 tot € 19,00

Over Rover - Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian (Iran, 1989) is choreografe, danseres en actrice. Na het behalen van haar BA in dans en een MA in danscompositie aan de Folkwang University of the Arts in Duitsland was ze onder andere te zien in het werk van Marina Abramović, Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Alexis Blake en Joost Vrouenraets.

De wens voor een harmonieuzere maatschappij loopt als een rode draad door het werk van Roshanak Morrowatian en haar dansgezelschap Rover. Onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen krijgen in haar choreografieën de hoofdrol. Interdisciplinaire voorstellingen waarin thema´s als identiteit, grenzen en belonging centraal staan. Als artiest zoekt ze naar de fysieke wortels van herinneringen en herdefinieert ze tradities en rituelen. 

Voor de voorstelling Polished ontving Morrowatian de BNG Bank Dansprijs. In 2020 ontving ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, de landelijke stimuleringsprijs voor talentvolle, veelbelovende makers.

Meer over Rover - Roshanak Morrowatian