Dalton Jansen / DOX

Birds

Dans
wij en de wereld uit eigen stad persoonlijk
Konrad Saschadel
Birds

Birds is een voorstelling vol dans, spoken word en muziek waarin je word meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling. Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú?

De jonge talentvolle choreograaf en danser Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? In de Birds verbeeldt Dalton de moeilijke weg naar volwassenheid van jongeren die niet thuis kunnen wonen.

Met Birds brengt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar het podium. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen? Dalton wil met Birds laten zien dat het kan: je uit een benarde situatie vechten, al is het niet makkelijk.

"Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Ouders, vakanties, een ‘gewoon’ leven: dat ken je allemaal niet. Nadenken over de toekomst kan daarom heel beangstigend zijn. Ook is er vaak niet veel oog voor talent in dit soort instellingen. Dat ik wilde dansen, vonden ze daar bijvoorbeeld geen goed idee. Door met deze jongeren te praten en hier een voorstelling over te maken wil ik hun wensen en dromen zichtbaar maken, ze een stem geven."

Concept - Dalton Jansen Choreografie - Dalton Jansen, Rúben Garcia Arabit en Jefta Tanate Eindregie - Anne Maike Mertens Tekstbijdrage - Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Jefta Tanate, Anne Maike Mertens Dans en spel – ntb Muziek – Winterdagen Lichtontwerp - Jasper Nijholt Kostuumontwerp - Odair Pereira en Melitia Grace Wiebers Artistieke coaching - Timothy de Gilde & Hildegard Draaijer productie - Stichting BlackBirds in coproductie met DOX, Productiehuis Theater Rotterdam & Nineties productions Met dank aan - Yousri Benriad, Patricia Furtado, Lili Mercera, Jary Dekkers van stichting Pameijer voor hun bijdrage aan de voorstelling 

do 01 februari
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,50 tot € 19,00
Tickets
do 01 februari
20:00u
Dans
Van € 9,50 tot € 19,00
vr 02 februari
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,50 tot € 19,00
Tickets
vr 02 februari
20:00u
Dans
Van € 9,50 tot € 19,00

Over DOX

DOX is hét huis voor makers en jonge performers uit verschillende (sub)culturen. Met een mix van disciplines, stijlen en culturen maken wij eigenwijs theater. Cross-overs tussen theater en dans zijn bij ons favoriet met spoken word hiphop als inspiratiebronnen. DOX maakt de weg vrij voor jonge talenten met toffe ideeën, discipline en een grote passie voor kunst. We werken samen in research- en leertrajecten, maar ook in producties en educatieprojecten die een jong publiek bereiken. Eerder was DOX in Theater Kikker te zien met o.a. Role Model, Wat me niet breekt, Daddy en Anne-Fay's Reaspora.

Meer over DOX

Over Dalton Jansen

Dalton maakt met Birds zijn eerste avondvullende voorstelling bij DOX. Eerder maakte hij bij Theater Rotterdam een drieluik kortere studies over hetzelfde thema, To the Edge I, II en III. Bij DOX maakte hij de choreografie voor Wat me niet breekt, over jongeren die zich zonder ouders door het leven moeten slaan, en maakte hij samen met maker Timothy de Gilde de opzwepende voorstelling Recht. Ook onderzocht hij in de voorstelling Run Quiet bij Theater Rotterdam de traditionele dansen van de Antillen en de invloed van zijn roots op zijn ontwikkeling als choreograaf.

Meer over Dalton Jansen