Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Kikker x Gaudeamus: Stonework

Performance, Language no problem
let the body talk
Anna van Kooij
Stonework
Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Kikker x Gaudeamus: Stonework

Performance, Language no problem
let the body talk
Anna van Kooij
Stonework
Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Kikker x Gaudeamus: Stonework

Performance, Language no problem
let the body talk
Anna van Kooij
Stonework

Steen is oud. Heel oud. Een onvoorstelbare 1,5 miljard jaar oud. We schrijven het midden van het Proterozoïcum als hij wordt gevormd op het breukvlak van twee continentale platen, ruwweg waar nu de Atlantische Oceaan stroomt. Temperatuur en druk zijn er zo immens dat Steens moedergesteente een metamorfose ondergaat. Iets met roterende kristallen en parallel vloeiende mineraalmoleculen, die uitharden in het gespikkelde gneis waaruit Steen bestaat.

Stonework is een fysiek, muzikaal duet tussen performer Mees Borgman en een steen uit het berggebied Hallingskarvet in Noorwegen. De performance is een zoektocht naar een radicale gelijkwaardigheid tussen mens en steen.

Zwaartekracht, aanraking en vibraties zijn vertrekpunten in dit speelse, poëtische werk. Het publiek wordt uitgenodigd om vanuit een stenen-perspectief op het bestaan te reflecteren. Wat kan de steen ons leren over tijd, over zachtheid en overgave? Hoe communiceer je eigenlijk met een steen? En zou een steen ook herinneringen en fantasieën hebben? Als je je kunt verplaatsen in die meer-dan-menselijke ander, zou het dan mogelijk zijn om een meer gelijkwaardige relatie met de planeet aan te gaan?

Componist Seán ó Dálaigh (IE) heeft vanuit de specifieke vibraties van deze steen een compositie gemaakt. Vanuit de muziek zoekend naar hoe het zou zijn om het lichaam van een steen te hebben.

Stonework ging in september 2022 in première tijdens het Gaudeamus festival en was daarna te zien in Nederland en Noorwegen. In 2023 is de voorstelling ook in Oslo te zien, in een speciale versie op locatie in Ekeberg Sculpture Park. Stonework en is een performance van makersduo Espen Hjort (NO) & Mees Borgman (NL). Onder de naam Landmarks maken zij voorstellingen die verder kijken dan de mens, vanuit hun fascinatie voor ecologische vraagstukken. Na Stonework maken zij Treework (2024) en Mountainwork (2025).

Concept - Espen Hjort & Mees Borgman Regie - Espen Hjort & de steen Choreografie - Mees Borgman & de steen Muziek - Seán ó Dálaigh & de steen Dramaturgie - Floor Cremers & de steen Spel - Mees Borgman & de steen Scenografie en licht - Grischa Runge & de steen Techniek - Jorick Bronius Kostuum - Martina Bauer Productie - Elisia da Silva Martins Peças Communicatie - Nikla Katsburg Wetenschappelijk advies - dr. Oliver Plümper (Universiteit Utrecht) Met dank aan - Koosje Laan, Marko Ivic, Singel Film, Jaspers Smiths, de Veenfabriek

Kikker X Gaudeamus

Deze voorstelling wordt gepresenteerd door Theater Kikker in samenwerking met Gaudeamus Festival. Al vele jaren is Theater Kikker een van de vaste festivallocaties van Gaudeamus dat jaarlijks plaatsvindt in september. Om ook buiten het festival om nieuwe muziek een podium te bieden, presenteren we gezamenlijk dit programma. Gaudeamus laat nieuwsgierige muziekliefhebbers kennismaken met de (gecomponeerde) muziek van morgen: ongehoorde combinaties van genres, frisse perspectieven op de concertpraktijk en radicale nieuwe uitvindingen op het gebied van klank en podiumkunst, zonder grenzen of oorkleppen.
 
Onder de naam Kikker X … presenteert Theater Kikker regelmatig programma met festivals en partners in de stad om zo samen zo veel mogelijk makers en disciplines een podium te bieden.