Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Kikker x Gaudeamus: Stonework

Performance, Language no problem
let the body talk
Anna van Kooij
Stonework
Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Kikker x Gaudeamus: Stonework

Performance, Language no problem
let the body talk
Anna van Kooij
Stonework
Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Kikker x Gaudeamus: Stonework

Performance, Language no problem
let the body talk
Anna van Kooij
Stonework

Hoe communiceer je met een steen? Wat kunnen wij voor de steen betekenen? En, welke herinneringen of fantasieën heef een steen?

Stonework is een fysiek, muzikaal duet tussen performer Mees Borgman en een steen uit het berggebied Hallingskarvet in Noorwegen. De performance is een zoektocht naar een radicale gelijkwaardigheid tussen mens en steen.

Zwaartekracht, aanraking en vibraties zijn vertrekpunten in dit speelse, poëtische werk. Het menselijke publiek wordt uitgenodigd om vanuit een stenen-perspectief op het bestaan te reflecteren. Wat kan de steen ons leren over tijd, over zachtheid en overgave? Hoe zou het zijn om een meer gelijkwaardige relatie met de planeet aan te gaan?

Componist Seán ó Dálaigh (IE) heeft vanuit de specifieke vibraties van deze steen een compositie gemaakt. Vanuit de muziek zoekend naar hoe het zou zijn om het lichaam van een steen te hebben.

Stonework ging in september 2022 in première tijdens het Gaudeamus festival en was daarna te zien in Nederland en Noorwegen. In 2023 is de voorstelling ook in Oslo te zien, in een speciale versie op locatie in Ekeberg Sculpture Park. Stonework en is een performance van makersduo Espen Hjort (NO) & Mees Borgman (NL). Onder de naam Landmarks maken zij voorstellingen die verder kijken dan de mens, vanuit hun fascinatie voor ecologische vraagstukken. Na Stonework maken zij Treework (2024) en Mountainwork (2025).

Concept - Espen Hjort & Mees Borgman Regie - Espen Hjort & de steen Choreografie - Mees Borgman & de steen Muziek - Seán ó Dálaigh & de steen Dramaturgie - Floor Cremers & de steen Spel - Mees Borgman & de steen Scenografie en licht - Grischa Runge & de steen Techniek - Jorick Bronius Kostuum - Martina Bauer Productie - Elisia da Silva Martins Peças Communicatie - Nikla Katsburg Wetenschappelijk advies - dr. Oliver Plümper (Universiteit Utrecht) Met dank aan - Koosje Laan, Marko Ivic, Singel Film, Jaspers Smiths, de Veenfabriek

di 18 april
20:00u
Grote Zaal
Van € 8,00 tot € 16,00
Tickets
di 18 april
20:00u
Performance, Language no problem
Van € 8,00 tot € 16,00

Kikker X Gaudeamus

Deze voorstelling wordt gepresenteerd door Theater Kikker in samenwerking met Gaudeamus Festival. Al vele jaren is Theater Kikker een van de vaste festivallocaties van Gaudeamus dat jaarlijks plaatsvindt in september. Om ook buiten het festival om nieuwe muziek een podium te bieden, presenteren we gezamenlijk dit programma. Gaudeamus laat nieuwsgierige muziekliefhebbers kennismaken met de (gecomponeerde) muziek van morgen: ongehoorde combinaties van genres, frisse perspectieven op de concertpraktijk en radicale nieuwe uitvindingen op het gebied van klank en podiumkunst, zonder grenzen of oorkleppen.
 
Onder de naam Kikker X … presenteert Theater Kikker regelmatig programma met festivals en partners in de stad om zo samen zo veel mogelijk makers en disciplines een podium te bieden.
 

Over Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Espen Hjort en Mees Borgman werken sinds 2017 samen. Met hun eerste samenwer-king Goat Song (Theater Utrecht/Het Huis Utrecht 2017) werd de toon gezet: een fysie-ke voorstelling over een vrouw die in een geit verandert. Zij hebben elkaar gevonden in de liefde voor het theater als een plek voor transformatie. Zowel van de toeschouwer, de spelers als van de wereld.

Espen Hjort (NO) is in 2016 afgestudeerd van de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Van 2016-2020 was hij als regietalent verbonden aan Theater Utrecht, waar hij de voorstellingen Casino Nonstop (2017) en Zwarte Lente (2020) regisseerde. Voor de periode 2018-2020 kreeg hij met Het Huis Utrecht de Nieuwe Makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten toegekend, en maakte hij de voorstellingen My Heart Into My Mouth (2018) en Happy Together (2020, samenwer-king met Mees Borgman). Naast het regisseren schrijft hij toneelstukken: Zwarte Lente (2020) en witchmacbethforest (2021), en Landschap met radioactieve honden (2023)

Mees Borgman (NL) is in 2015 afgestudeerd van de Mimeopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is sindsdien werkzaam als speler, maker en muzikant. Naast haar samenwerkingen met Espen Hjort heeft ze o.a. samengewerkt met Davy Pie-ters, Eline Arbo, Nicole Beutler, Moniek Merx, Ingrid Askvik en Jerzy Bielski en bij ge-zelschappen zoals het NNT, Theater Utrecht, Theater Rotterdam en MAAStd. Als maker creëerde zij eigen werk: Staat van Geluk, een solo circusvoorstelling over geluk, die speelde tijdens o.a. Festival De Parade en Festival Circolo, en maakte zij met haar moe-der de dansvoorstelling Ruimende wind. Samen met Espen maakte zij de voorstelling Happy Together, een voorstelling met haarzelf, haar vader, moeder en broer over de acrobatiek van het samenleven.
 

Meer over Espen Hjort & Mees Borgman / Landmarks

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop