Mathieu Wijdeven / Productiehuis Theater Rotterdam

Saboteurs

Theater
ode aan de fantasie mind over matter
Nick Helderman
Saboteurs
Mathieu Wijdeven / Productiehuis Theater Rotterdam

Saboteurs

Theater
ode aan de fantasie mind over matter
Nick Helderman
Saboteurs
Mathieu Wijdeven / Productiehuis Theater Rotterdam

Saboteurs

Theater
ode aan de fantasie mind over matter
Nick Helderman
Saboteurs

In Saboteurs blikt een jonge illusionist terug op zijn leermeester; een mysterieuze overbuurman, geboren aan de andere kant van de oceaan, die hem de kneepjes van het vak bijbracht. Vanachter zijn goocheltafel probeert hij zijn lessen in de praktijk te brengen en de rol die hem is aangeleerd plichtsgetrouw te vervullen. Maar hoe meer hij zich over zijn leermeester herinnert, hoe minder betrouwbaar zijn herinneringen blijken te zijn.

Saboteurs is een voorstelling over onbetrouwbare vertellers, verbroken beloftes, macht en overmacht. Een magische zoektocht naar manieren om te ontsnappen aan de verhalen die ons zijn aangeleerd om grip te krijgen op de werkelijkheid. Kun je je fundament herzien? En als je erin getraind bent om jezelf altijd door andermans ogen te bekijken, kun je dan nog ontsnappen aan de blik van de ander? Ook als je die ander zelf bent?

Maker en spel - Mathieu Wijdeven Script - Daphne Huisden Eindregisseur - Maarten van Hinte (RIGHTABOUTNOW Inc.) Vormgeving - Lidwien van Kempen Ontwerp object M7 - Mathieu Wijdeven Kostuumontwerp - Hanne Pierrot Uitvoering kostuum - Mohanad Shami Compositie - Ata Güner Video ontwerp - Derk Stenvers Opname videobeelden - Sam Broekman Dramaturgie - Mathieu Charles Artistiek advies - Raoul de Jong, Eva Maria Staal Regieassistent - Leah Sok (stage) Productie - Productiehuis Theater Rotterdam Campagnebeeld - Nick Helderman

do 18 april
20:00u
Grote Zaal
Van € 8,00 tot € 16,00
Tickets
do 18 april
20:00u
Theater
Van € 8,00 tot € 16,00

Over Mathieu Wijdeven

Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991), zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische  relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. De afgelopen jaren werkte Mathieu aan verschillende sculpturen. In een reeks performances met deze sculpturen onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie. 

In seizoen 2021-2022 ging Mathieu zijn solovoorstelling Het waarom beantwoord in première. Na uitgebreid onderzoek naar het leven van zijn betovergrootvader, die een dichter en veelzijdig kunstenaar bleek te zijn, brengt Mathieu een ode aan zijn voorvader. G.G.T. Rustwijk (1862 - 1914) die leefde in Suriname in de periode net na de afschaffing van de  slavernij. Hoe meer Mathieu over hem te weten kwam, hoe meer hij zich met hem verbonden voelde. Toen Mathieu op Rustwijks theaterstuk Het waarom beantwoord stuitte, besloot hij de maatschappijkritische onemanshow opnieuw op de planken te brengen. Het waarom beantwoord werd geselecteerd voor Het Theaterfestival (2022), genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs(2022) en won de Toneelschrijfprijs (2022).

Meer over Mathieu Wijdeven

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop