Sadettin K

Return of the King

Theater
doorwerkend verleden persoonlijk wie ben ik
Aisha Zeijpveld
Return of the King

“Mijn vader keek al heel lang uit naar zijn pensioen. Waar hij ook naar uitkeek was zijn verhuizing naar Turkije, een droom die hij pas de laatste paar jaren had. Toen hij me daar voor het eerst over vertelde, kon ik mijn oren niet geloven. Vroeger was mijn vader daar niet mee bezig, zijn toekomst en daarmee die van onze hele familie, lag in Nederland. Waarom is hij daar op teruggekomen? En waarom zit zijn vertrek mij zo dwars?” - Sadettin Kırmızıyüz

Na het succes van CITIZEN K en Somedaymyprincewill.com werken meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz en regisseur Casper Vandeputte opnieuw samen. Hun nieuwste voorstelling Return of the King gaat over de remigratie van de gepensioneerde vader van Sadettin. Na vijftig jaar werken en wonen in Nederland stapte hij een paar maanden geleden op het vliegtuig naar Turkije, om daar de rest van zijn leven als koning te leven. Voor Return of the King onderzoekt Sadettin hoe het voor zijn vader is geweest om vijftig jaar te gast te zijn in Nederland, welke veranderingen er waren in al die jaren, en hoe die jaren invloed hebben op Sadettin en zijn eigen kinderen. Met een mix van humor, authenticiteit en relativering neemt Sadettin je mee op reis, zijn vader achterna.

Sadettin en zijn familie zijn door het Uur van de Wolf gevolgd voor de documentaire “Thuis bij de Familie K.”

Bekijk de documentaire

In de jaren '70 droomde Sadettins vader ervan om in Nederland genoeg geld te verdienen zodat hij in Turkije een goed leven kon leiden. Maar zoals zovelen van zijn generatie deed ook hij er veel langer over dan gepland. Een halve eeuw langer, om precies te zijn. De generatie van Sadettins vader is zo langzamerhand helemaal verdwenen uit de Nederlandse samenleving. Ze keren terug naar het Moederland, waardoor het lijkt alsof ze hier nooit echt zijn geweest. Een schemergeneratie, die het einde van een tijdperk inluidt.

Wat heeft hun aanwezigheid betekend voor ons land? Hoe hebben zij Nederland veranderd en hoe zijn zij door Nederland veranderd? Wat betekent hun vertrek voor Nederland? Hoe zal het Sadettins vader vergaan in Turkije, het land dat hij ooit verliet voor Nederland om een toekomst op te bouwen? En hoe vergaat het Sadettin en zijn generatiegenoten, die nu zelf kinderen hebben en een toekomst hier in Nederland voor zich zien?

Credits

Concept, tekst en spel - Sadettin Kırmızıyüz Tekst en regie - Casper Vandeputte Decor -Sacha Zwiers Kostuum - Lotte Goos Licht - Gé Wegman  Marketing - Dieke van der Spek 

do 20 februari
20:00u
Grote Zaal
Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
do 20 februari
20:00u
Theater
Van € 10,50 tot € 21,00
vr 21 februari
20:00u
Grote Zaal
Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
vr 21 februari
20:00u
Theater
Van € 10,50 tot € 21,00
za 22 februari
20:00u
Grote Zaal
Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
za 22 februari
20:00u
Theater
Van € 10,50 tot € 21,00

Over Sadettin Kirmiziyüz

Sadettin Kirmiziyüz is theatermaker, verhalenverteller en acteur. Het werk van Sadettin kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: hij put uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om  – met humor en zelfrelativering – voorstellingen te maken waarin identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen. Zijn voorstellingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek. Hij maakte naam met voorstellingen over zijn familie zoals Somedaymyprincewill.com en voorstellingen over actuele thema's zoals radicalisering en discriminatie als De radicalisering van Sadettin K en Citizen K. Met zijn voorstellingen doorbreekt Sadettin de kaders van onze vastgeroeste denkpatronen. Sadettin is een vaste bespeler van Theater Kikker. Zijn voorstellingen De radicalisering van Sadettin K en Citizen K. werden geselecteerd voor Kikker's ‘best off’ festival Kikker Kiest.

Meer over Sadettin Kirmiziyüz

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop