Poezieboys

Kikker Kiest: Perec

Theater
fantasie op hol uit de boekenkast
Bart Grietens
Perec
Poezieboys

Kikker Kiest: Perec

Theater
fantasie op hol uit de boekenkast
Bart Grietens
Perec
Poezieboys

Kikker Kiest: Perec

Theater
fantasie op hol uit de boekenkast
Bart Grietens
Perec
Poezieboys

Kikker Kiest: Perec

Theater
fantasie op hol uit de boekenkast
Gordon Meuleman
Perec

Kikker Kiest Perec omdat deze fantasievolle theatertrip je een andere blik op de dagelijkse werkelijkheid geeft én een glimlach op je gezicht tovert.

Poezieboys Jos en Joep nodigen je van harte uit in de bijzondere wereld van de Parijse taaltovenaar en kattenliefhebber Georges Perec. Perec was een van de belangrijkste vernieuwers in de literatuur van de vorige eeuw. Met deze voorstelling presenteert het duo een enthousiaste en humoristische ode aan deze bijzondere schrijver.

In de speelse geest van Perec gaan de poezieboys opzoek naar nieuwe theatervormen die ons vertragen en ons weer bewust maken van de aller normaalste dingen om ons heen. We leven in een tijd van grote verandering, maar om de dingen te veranderen moet je ook goed leren kijken naar wat er al is. Waar ben je nu? Wat zie je daar? Heb je vandaag koffie op? Hoe smaakte die koffie? Draag je schoenen? Van welk materiaal? Is dit het eerste wat je leest vandaag? Een voorstelling vol spelletjes, regels, puzzels en valluiken!

Let op, deze voorstelling duurt ongeveer 2 uur en heeft een pauze. De voorstelling is afgelopen rond 22u15.

Boekverkoop van de mooiste Perec boeken wordt verzorgd door de Utrechtse Boekenbar. 

Perec (1936 – 1982) was geen gewone schrijver. Perec had vreselijk veel moeite met schrijven, de witheid van het lege blad maakte hem bang. Daarom bedacht hij samen met andere schrijvers van het schrijverscollectief Oulipo verschillende taalspelletjes, semiwetenschappelijke formules en opdrachten. Zo schreef hij een boek waarin de letter ‘e’ geen enkele keer voorkwam en een boek waarin de letter ‘e’ juist de enige klinker was. Hij gaf zichzelf de opdracht een heel weekend lang op een plein in Parijs alles op te schrijven wat hij zag en in het boek De Duistere Winkel hield hij jarenlang zijn dromen bij. De Poezieboys onderzoeken alle taalvormen die Perec bedacht heeft en bedenken er zelf nog een paar bij.

"Wat een schitterende uitvinding is de mens! Hij kan in zijn handen blazen als hij die wil warmen en op zijn soep als die te warm is."

Georges Perec

Credits

Concept, tekst en spel - Joep Hendrikx, Jos Nargy Naar teksten van - George Perec Regie - Silke van Kamp Schrijfstage - Bibi Roos Vormgeving - Pleun Verhees, Sjaan Hofstede Productieleider - Maaike Kuijken Techniek - Dario Giustarini Marketing - Dieke van der Spek Foto - Gordon Meuleman Mede mogelijk gemaakt door - De Coproducers Met dank aan - Het Nationale Theater

do 12 september
20:00u
Grote Zaal
Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
do 12 september
20:00u
Theater
Van € 10,50 tot € 21,00

Over De Poezieboys

In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; en ze richtten de Poezieboys op.

De Poezieboys is een samenwerking tussen acteurs Jos Nargy & Joep Hendrikx, beiden afkomstig van de HKU. Samen besloten ze hun liefde voor poëzie te delen in theatrale poëzieavonden. Zo doken ze eerder in het werk van Allen Ginsberg en Joseph Brodsky, en maakten een voorstelling over Simon Vinkenoog. Ook organiseerden ze poëzieavonden met jonge (levende!) dichters en richten ze de Poeziebar (voorheen de ‘Poezieclub’) op. Samen met muzikant Bas Prins brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken.

Meer over De Poezieboys

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop