Koen Verheijden / Toneelschuur Producties

Jongensuren

Theater
gender & identiteit uit de boekenkast
Louwes Noyons
Jongensuren

Hoognodige ode aan Andreas Burnier – queer icoon, haar tijd ver vooruit

'Van deze proef hangt alles af. Als dit lukt, kan ik verder, kan ik een nieuw leven beginnen: drinken, vechten, neuken, naar zee gaan, in havens werken, in de nacht langs de dokken zwerven, rossen, rijden, vloeken, met mannen verbroe­deren, vrouwen versieren, een groot arts worden – in het buitenland uiteraard. Het hele verdomde leven als een sappige vrucht langs mijn kin laten druipen, merde, in ieder geval alles zijn, behalve braaf en aangepast uit levensangst.’ 

Welkom in de wereld van de Nederlandse sixties-schrijver Andreas Burnier, die ondanks haar vooruitstrevende, nog altijd hyperactuele werk over identiteit en seksualiteit in de vergetelheid is geraakt. Burnier schreef over die onderwerpen op een manier die nu bekend klinkt, maar destijds nog zeer controversieel werd gevonden en grote impact had. Jongensuren, de theaterbewerking van Burniers werk, ademt de tijdgeest, de dubbele moraal van de naoorlogse periode, en de vrijheidsdrang van een jonge Joodse lesbische vrouw in een wereld waarin ‘afwijkingen’ worden afgekeurd. 

Jongensuren is een nieuwe theatertekst van Koen Verheijden op basis van Burniers romans. Koen dook voor deze voorstelling diep in het leven en werk Burnier en maakt een onderzoekende, haast documentaire voorstelling, een theatrale ode aan een van Nederlands grootste queer schrijvers.

"Ik vind het bizar dat Andreas Burnier, die zo’n grote invloed heeft gehad op de Nederlandse literatuur, vandaag de dag nog zo weinig bekend is. Met deze voorstelling wil ik haar werk weer de aandacht geven die het verdient. En theater is bij uitstek het middel om historische queer personages een podium te geven."

Koen Verheijden

Credits

Regie - Koen Verheijden Met - Kirsten Mulder, Anne-Chris Schulting, Lulu Streefkerk, Hanna van Vliet

do 09 januari
20:00u
Grote Zaal
Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
do 09 januari
20:00u
Theater
Van € 10,50 tot € 21,00
vr 10 januari
20:00u
Grote Zaal
Van € 10,50 tot € 21,00
Tickets
vr 10 januari
20:00u
Theater
Van € 10,50 tot € 21,00

Over Koen Verheijden

Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht en is nu werkzaam als schrijver en regisseur. Na een succesvol eerste deel van de Nina Bobo trilogie brengt hij nu deel twee van die Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Nina Bobo: Joop wordt geproduceerd door De Passant. De Passant is een jong theatergezelschap onder leiding van schrijver en regisseur Koen Verheijden, zakelijk leider Felix Welsink en dramaturg Eefje van den Broek. De Passant vertelt verhalen waarin de figuranten de hoofdrol spelen om grotere maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Door deze verhalen te vertellen, hoopt de Passant mensen met elkaar te verbinden en kleine zaadjes te planten die zullen ontkiemen in bossen van verandering.

 

Meer over Koen Verheijden

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop