STAN

Infidèles

Theater
uit de boekenkast
Infidèles

“Je hebt een voorstelling als deze drie elementen aanwezig zijn: het woord, de toneelspeler, de toeschouwer.  Dat is al wat je nodig hebt, je hebt niets anders nodig om het mirakel te laten plaatsvinden. “  - Ingmar Bergman, Na de repetitie

Stan en De Roovers slaan de handen ineen met deze voorstelling over een driehoeksverhouding die faliekant afloopt, over leugens en bedrog en wat dat met ons doet. Een tragedie over het gewone leven die zowel op micro- als op macroniveau herkenbare menselijke mechanismen blootlegt en haarfijn in kaart brengt. Dit alles in de gekende STAN-stijl gebracht met de nodige luchtigheid en afstandelijkheid.

Na Scènes de la vie conjugale en Après la répétition (Na de repetitie, eerder te zien in Theater Kikker), keert STAN terug naar het oeuvre van Ingmar Bergman. De behoefte om dieper in het werk van Bergman te graven wordt gedeeld door de Roovers, coproducent van deze nieuwe voorstelling. Voor het eerst wordt samengewerkt met Ruth Becquart, de laatste jaren vooral bekend door haar televisiewerk.

Infidèles baseert zich op het gelijknamige scenario uit 1996 en op 'Laterna Magica', zijn autobiografie, verschenen in 1987.  De voorstelling wil hulde brengen aan Ingmar Bergman als schrijver. In ‘Infidèles’ gaat Bergman ook zelf in dialoog met zijn personages en wordt de ik-figuur van de schrijver in de voorstelling verwerkt. Deze zoektocht naar de autobiografische dimensie van zijn werk toont aan hoe subtiel en meedogenloos Bergman menselijke verhoudingen blootlegde, waarbij hij zichzelf niet buiten schot hield. Onbevangen zullen de scherpzinnigheid en de menselijkheid, de vitaliteit en de humor van Bergmans oeuvre tot uiting komen. Het wordt een ongekunsteld eerbetoon, een liefdesverklaring, een gebaar van respect zonder in idolatrie te vervallen.

"“Het is een stuk dat insijpelt en twee dagen later nog altijd door mijn geest spookt.” "

Axel Ito, (ceci n'est) Pas une critique

"“Spelen ze hun eigen personage of een ander? De grens tussen werkelijkheid en fictie is ijl, alsof er geen scheiding meer bestond tussen de aanwezige fantasieën.”"

Véronique Hotte, Hottello, 12 september 2018

tekst - Ingmar Bergman vertaling - Vincent Fournier van en met Ruth Becquart, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen kostuums - An D'Huys lichtontwerp - Stef Stessel productie - STAN en de Roovers coproductie - Festival D’Automne (Paris), Théâtre de la Bastille (Paris), Théâtre Garonne (Toulouse)

Meer over STAN

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop