SETUP

SETUP alternatief Paasweekend: De Post-corona Passion

Specials & festivals
wij en de wereld uit eigen stad
SETUP alternatief Paasweekend: De Post-corona Passion

Medialab SETUP neemt het komende paasweekend Theater Kikker over! Bereid je voor op een weekend vol passie, zonden, berouw en technologie. Wat kunnen paasrituelen ons leren over technologische beheersdrang in de post-corona maatschappij? Trap jij samen met Siri en Els de Goede Vrijdag af met de ‘Post-corona Passion’? 

De QR-codes gaan de ijskast in, de besmettingscijfers zijn uit de actualiteiten en de IC’s worden niet langer overspoeld. Eind goed al goed? Of is de emergency fase eigenlijk helemaal niet afgelopen? In deze Muzikale Lecture Performance laten socioloog Siri Beerends en theatermaker Els Vegter hun licht schijnen op technologische beheersdrang en comfortculture in de post-corona maatschappij. Met apps, QR-codes, social media surveillances, dashboards en videovergaderingen probeerden we het virus te temmen. Maar waar brengt die zoektocht naar absolute veiligheid, controle en comfort ons eigenlijk naartoe? Is technologie onze grote verlosser? Wat kan corona ons leren over ons technologische beheersdrift in een alsmaar complexer wordende wereld? Met Bachs’ Matthäus-Passion, een preek en een meermaals muzikale break gaan we op zoek naar antwoorden, ook ongemakkelijke.

Over Siri Beerends 

Hey Siri, ben je een machine? Siri Beerends (1985) is cultuursocioloog. Bij Medialab SETUP onderzoekt ze samen met kunstenaars en ontwerpers de maatschappelijke impact van digitale technologie. Daarnaast promoveert ze aan de Universiteit Twente op het vraagstuk hoe kunstmatige intelligentie de afstand tussen mensen en machines verkleint. Niet omdat robots meer op ons gaan lijken, maar omdat wij meer op robots gaan lijken. Ze is een kritische stem in het ethische debat over technologie, en publiceert regelmatig in de media over de toenemende kwantificering en dataficering van ons dagelijks leven: “Meten is niet alleen weten, meten betekent ook versimpelen en vergeten.” 

Over Els Vegter 

Els Vegter (1994) is theatermaker en muzikant. Ze studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Theaterschool. In haar neo-romantische voorstellingen combineert ze smokey pop met rauwe teksten. Thema's als de mens-natuur relatie en identiteit staan vaak centraal. Tijdens de lockdown begon ze met muziekcovers maken, die ze volledig naar haar eigen stijl buigt. Momenteel werkt ze aan haar debuut theaterconcert en het uitbrengen van muziek. 

Over SETUP 

SETUP is een medialab dat de dagelijkse toekomst van technologie verkent. Met een kritische maar humoristische signatuur vertaalt SETUP complexe thema's op een manier die voor iedereen begrijpelijk is.  

Sinds 2021 zoekt SETUP samen met kunstenaars en met behulp van de Matthäus Passion naar inspiratie voor boetedoening en vergeving voor big tech. De Post-corona Passion is een nieuw onderzoek door Siri Beerends (cultuursocioloog en onderzoeker) en Els Vegter (theatermaker en muzikant). Zij nemen jou mee in hun onderzoek over de technologische beheersdrang en comfort-culture in de post-corona maatschappij. Tijdens de Post-Corona Passion word je aan het denken gezet jn Theater Kikker. 

Naast deze voorstelling is SETUP een nieuw onderzoek gestart, met de Transmissie en Rodrigo Ferreira. Het Paasweekend presenteren zij de Engelstalige performance: The Silicon Passion. Met Bachs’ Matthäus-Passion en synthesizers gaan we op zoek naar antwoorden. 

Meer over The Silicon Passion

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop