Poernima Gobardhan & Justin de Jager / Korzo

Double bill: Kālī Mātā & Through

Dans, Language no problem
wie ben ik let the body talk
Conni Trommlitz
Double bill: Kālī Mātā & Through
Poernima Gobardhan & Justin de Jager / Korzo

Double bill: Kālī Mātā & Through

Dans, Language no problem
wie ben ik let the body talk
Double bill: Kālī Mātā & Through

Met deze double bill beleef je twee dansvoorstellingen op één avond met uiteenlopende dansstijlen van hedendaags choreografietalent. Een afwisselende avond met de solo Kālī Mātā van een van de grote talenten van de Indiase dans Poernima Gobardhan en het duet Through van de talentvolle choreograaf Justin de Jager.

Waar Poernima vertrekt vanuit de bewegingstaal Bharatanatyam valt Justins werk op door zijn specialisatie in threading. Een bewegingsconcept uit de breakdance waarbij op allerlei manieren optische illusies worden gecreëerd met het lichaam in een bijna oneindige opvolging aan bewegingen. Het complexe partnerwerk dat met threading gepaard gaat neemt de kijker mee in een hypnotiserende trance. Een afwisselende dansavond waarin je kennismaakt met nieuw danstalent. 

Kālī Mātā - Poernima Gobardhan

In Kālī Mātā worden het intellect en het lichaam tegen elkaar afgewogen. In een wereld die is ingericht aan de hand van orde, categorieën en kaders wordt je vermogen om dingen te begrijpen, geprezen. Juist in tijden als deze willen we de chaos om ons heen onder controle krijgen. Dit doen we door goed doordachte keuzes te maken en geen ruimte voor fouten te laten zodat alles duidelijk is. Maar wat bevindt er zich voorbij deze duidelijkheid? Voorbij het intellect? Kālī Mātā vertrekt vanuit deze duidelijkheid met de wens om hieraan voorbij te gaan. Dit betekent het aangaan van een strijd en de bereidwilligheid om de duisternis, datgene wat we niet kennen, tegemoet te gaan. 

De bewegingstaal Bharatanatyam vervult zoals gewend van Gobardhan een belangrijke rol in Kālī Mātā. Maar er doet zich ook een intrede van een andere bewegingsvorm waardoor de solo is geïnspireerd, Kalaripayattu een vechtsport uit Zuid India. Precisie in handgebaren, intense emotie en een meeslepende geluidslandschap nemen je mee in deze strijd tussen het intellect en het lichaam.

Through – Justin de Jager

Iedereen zal het herkennen: Soms moet je ‘ergens doorheen’ om er uiteindelijk beter uit te komen. Through is een duet dat dit gegeven zowel in concept als vorm belichaamt. 

In het ontwapenende Through ontleedt de maker voor je ogen de ogenschijnlijke magic trick die het threaden lijkt. In zijn dans blikt Justin terug op zijn prille carrière als choreograaf: de eenzame eerste stappen, de kwetsbare experimenten, het geploeter en getwijfel, de hernieuwde inspiratie en het samenwerken. De solo mondt uit in een duet van Justin met zijn goede vriendin en jarenlange danspartner Tosca Knauf. 

In 2021 ontving de grotendeels selfmade Justin de Jager de Leo Spreksel Award voor jong choreografisch talent. Een extra steun in de rug nadat hij in 2019 met zijn duet Grayscale zowel de eerste prijs op AmsterDans als de publieksprijs van de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) verdiende. Through is het resultaat van de residentie die verbonden is aan de Spreksel Award. 

Justins werk valt op door zijn specialisatie in threading. Een bewegingsconcept uit de breakdance waarbij op allerlei manieren optische illusies worden gecreëerd met het lichaam in een ogenschijnlijk oneindige opvolging aan bewegingen. Het complexe partnerwerk dat met threading gepaard gaat neemt de kijker mee in een hypnotiserende trance.

Credits Kālī Mātā
Productie - Poernima Gobardhan & Korzo Concept Choreografie & Dans - Poernima Gobardhan Assistent choreograaf - Chandenie Gobardhan Coach - Leo Spreksel Muziek - Sam van Eenbergen, Vidwan SV Giridhar Lichtontwerp - Albert Tulling Kostuum - Jorrien Schoneveld Foto - Gerrit Schreurs Met dank aan - Fonds Podiumkunsten 

Credits Through  
Choreografie - Justin de Jager Performance - Justin de Jager, Tosca Knauf Artistic coach - Leo Spreksel Lichtontwerp - Wilbert van den Boogert Muziek - Andreas Tegnander Producent - Korzo Met dank aan - Mirjam Zwanenburg, Jimi Dormans

 

wo 12 april
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
wo 12 april
20:00u
Dans, Language no problem
Van € 9,00 tot € 18,00