Orkater / De Nieuwkomers: UMA

Kikker Stelt Voor: Burning Sweetgrass

Muziektheater
wij en de wereld
Anne Claire de Breij
Burning Sweetgrass

Hoe te leven met de dood? In deze beeldende en fysieke voorstelling gaat collectief UMA de strijd aan met het onvermijdelijke. Want hoewel ieder mens onverhoopt met de dood te maken krijgt, geven we in Nederland onze sterfelijkheid het liefst zo min mogelijk ruimte. Met meerstemmige samenzang en opzwepende dans, zoekt het talentvolle collectief UMA een antwoord op de allesomvattende vraag: hoe kunnen we leven met de dood? 

Hakkelende gesprekken in de aula, gefluister bij de cake en koffie, een slideshow met foto’s waarbij niemand weet of hardop huilen gepast is; mensen gedragen zich zelden zo ongemakkelijk als op een begrafenis. Wat is de rijkdom of armoede van de rituelen die we hebben gecreëerd rondom de dood? Hoe verhoudt de Hollandse nuchterheid zich ten opzichte van andere culturen zoals de Creoolse en Indonesische? Waar ben je als je sterft en welke rol spelen de gestorvenen in de levens van de levenden? 

In een uiterst fysieke voorstelling die muzikaal geïnspireerd is door gamelan, orgelmuziek en Japanse reclametunes, neemt UMA je in Burning Sweetgrass mee op een reis naar de dood.

Credits

spel, zang, tekst, muziek - UMA: Jamie Grant, Cripta Scheepers, Carmen van Mulier en Jimmi Hueting regie - Joost van Hezik kostuums - Sjo Schütt 

wo 05 maart
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
wo 05 maart
20:00u
Muziektheater
Van € 9,00 tot € 18,00

Over UMA

UMA is het collectief van Jamie Grant, Cripta Scheepers, Carmen van Mulier en Jimmi Hueting. Het viertal maakte in 2022 haar debuut binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/de Nieuwkomers met de voorstelling Oroonoko. Het muziektheatercollectief combineerde hierin sterk uiteenlopende muzikale genres; Engelse hofmuziek, Surinaamse kawina en elektronische beats en liet deze organisch in elkaar overvloeien. In Burning Sweetgrass ontwikkelt UMA deze signatuur verder: het collectief verenigt Creoolse en Indonesische rituele muziek en synthetische requiems in een opwindend nieuw muzikaal genre. Burning Sweetgrass wordt geproduceerd binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers.

Meer over UMA

Over Orkater

Orkater is een Amsterdams gezelschap dat eigentijds muziektheater maakt. Orkater, dat is orkest en theater. Theater waar muziek in het DNA zit, gemaakt door geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers. Orkater wil toonaangevend zijn vanuit een divers en inclusief huis dat uit zijn voegen barst van energie en creativiteit.

De producties van Orkater zijn energieke, muzikale, performatieve, montagevoorstellingen van uiteenlopende makers. Zij spiegelen en bevragen de tijd waarin wij leven, ieder op eigen wijze. Het gezelschap stemt hun werk af, zet het tegenover elkaar of verbind het. De voorstellingen zijn altijd anders, maar door hun ‘in your face’-inhoud en de hoogwaardige muzikale kwaliteit altijd met een sterke Orkatersignatuur.

Meer over Orkater

Kikker Stelt Voor

In de reeks Kikker Stelt Voor stellen we jonge theatermakers aan je voor. Makers die nog niet eerder bij ons te zien waren krijgen in deze reeks een podium. Om de maker beter te leren kennen en begrijpen wordt het programma aangevuld met een informeel nagesprek. Met een drankje in je hand kom je te weten wat de maker drijft, inspireert en hoe de voorstelling tot stand kwam. En natuurlijk is er ruimte voor je eigen brandende vraag.

Bekijk hier alle voorstellingen in de reeks Kikker Stelt Voor

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop