Wat is beter? Een kwaadaardige multinational-CEO of een liefdevolle narcocrimineel?
Twee compagnons die een hoge positie bekleden in het criminele circuit nemen noodgedwongen zelf de taak op zich om drugs te verpakken. Het werk dat ze aan het begin van hun carrière vaak hebben uitgevoerd, roept confronterende herinneringen op aan hun verleden vol onomkeerbare keuzes in carrière, liefde en familiepaden.
Theatermaker Ferhat Kaplan groeide op in de ruige straten van Brabant tussen charismatische jongens in snelle bolides. Hoewel sommige van hen opgroeiden tot de meest beruchte criminelen in de onderwereld, kent Ferhat ze als zorgzame en liefdevolle familiemensen die in Bergen op Zoom financiële hulp boden aan mensen in nood. Deze menselijke kijk op criminaliteit inspireert hem tot het maken van deze voorstelling.
De voorstelling is gebaseerd op waargebeurde verhalen.
"Theater RAST weet in een haast filmische setting een spanning op te bouwen waarvoor je best een beetje regen wil doorstaan."
"Met Bergen Verzetten voegen zij [RAST] een belangrijke voorstelling toe aanh het rijke repertoire. Het knappe is dat je als toescouwer nu eens begrip hebt voor de kameraad die in het circuit blijft, dan weer voor de crimineel die zich ervan wil bevrijden."
Credits
Concept - Ferhat Kaplan Tekst - Ferhat Kaplan en Charlotte Scott-Wilson Regie - Charlotte Scott-Wilson Dramaturgie - Bodil Sezen Matheeuwsen Spel - Ferhat Kaplan, Jean Pierre Nshimyumuremyi Muziek - Naaz Mohammad Lichtontwerp - Rodrigo Ribeiro Kostuum - Leila El Alaoui Scenografie - Wael Qadriyeh
We nodigen mensen met een visuele beperking en hun begeleiders uit om voorafgaand aan de voorstelling samen met haar het decor te ontdekken en de muzikanten te ontmoeten. Wil je bij deze meet & feel aanwezig zijn?
Reserveer je plek door tegelijk met het kopen van je ticket voor de voorstelling een 0 euro ticket voor deze inleiding te bestellen. Je kunt ook bellen naar 030-2347100 (bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag van 13u00-17u00).
Randprogramma
Welke verhalen leven er achter het eerste beeld dat je van iemand hebt? In de foyer zie je een expositie over het thema (voor)oordelen. Er zijn vijf verschillende mensen geïnterviewd en geportretteerd; van jongerenwerker tot basisschoolkind. Wie zijn ze en hoe kijken ze naar de thematiek van de voorstelling?
Over Ferhat Kaplan
Ferhat Kaplan (1992) is geboren en getogen in Bergen op Zoom. Hij studeerde commercial economics en marketing science en werkte als marketeer op kantoor. Toch miste hij een bepaalde passie in zijn leven en besloot in 2020 het roer om te gooien en te gaan acteren. Hij speelde de afgelopen jaren o.a. bij Live Your Story, Wunderbaum, Droogwater, Zou jij het zijn, The Storytelling Centre en Theater Rast in stukken als Boys won't be boys, #Held(in), Kroniek van een Aangekondigde dood en Gouden Bergen. Deze laatste voorstelling leverde hem een nominatie op voor de Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuurprijs 2021. Inmiddels is Ferhat fulltime acteur en maker. Bij SADETTIN K maakte hij binnen het nieuwe makerstraject in 2023 de solovoorstelling Kind van het Licht. Naast theater is Ferhat ook actief in de filmwereld. Zo speelde hij in de korte films Mijn beste vriend en Tankstation, die hij zelf schreef en produceerde.
Ferhat kaart in zijn werk graag uitdagende onderwerpen en taboes aan en is kritisch naar de huidige maatschappij. Hij streeft ernaar om de samenleving inclusiever te maken voor de volgende generatie.
Ferhat: “Toen ik net begon met acteren zag ik CITIZEN K van Sadettin. Ik weet nog dat ik uit de zaal liep en dacht: “Dit wil ik ook, dit is wat ik wil doen. Niet meer acteren in andermans voorstellingen, maar mijn eigen verhaal vertellen. Niet meer aan een witte regisseur uitleggen hoe pijnlijk het is om gediscrimineerd te worden, maar dit zelf aan het publiek vertellen.”