13-02-2024

Deze editie in Lente-Uitjes: extra veel jeugdtheater uit eigen stad

 

“Best wel vaak denk ik dat ik liever weer kind wil zijn, verlang ik een beetje terug naar het ‘spelen’ en het bij de dag leven.”

De komende editie van jeugdtheaterweek Lente-Uitjes zit mega vol met theater uit onze eigen Domstad. Van Dansgroep 155 zie je de humoristische dansvoorstelling Stuntkont (6+). De Utrechtse Eileen Graham en Katelijne Beukema vormen samen coupdeboule. Zij maken met Het Filiaal theatermakers de fantasierijke voorstelling Brokkejok (4+). De derde Utrechtse maker die je kan zien tijdens Lente-Uitjes is Tim Schouten. Tim ken je misschien van het Zapp programma Checkpoint. Hij studeerde in Utrecht aan de acteursopleiding en begon daarna zijn eigen theatergezelschap Dear T,. 

Eerder zag je in Theater Kikker al Het Prinsensprookje van Dear T, nu komt Tim terug met De Kleine Mens. Een filosofische voorstelling voor iedereen vanaf 8 jaar over de vraag ‘Kan je beter kind of volwassen zijn?’ Tim maakte deze voorstelling samen met kinderen. Hoogste tijd dus om Tim wat extra info te ontfutselen over zijn voorstellingen én zijn liefde voor Utrecht.

Waarom ben je acteur en theatermaker geworden?

Ik heb altijd al gehouden van ‘spelen’, in de breedste zin van het woord, en ook van toneel ‘spelen’. Dat had ik als kind al en als volwassene nog steeds. Ik houd ervan om dat te blijven doen, om me even te verliezen in een verhaal. Op een gegeven moment  merkte ik daarnaast ook dat ik graag voorstellingen en verhalen bedenk om andere mensen te inspireren. Vanaf dat moment ben ik ook steeds meer theater gaan maken. 

Jij hebt De kleine Mens samen met 7 kinderen gemaakt. Waarom deze bijzondere samenwerking?

Best wel vaak denk ik dat ik liever weer kind wil zijn, verlang ik een beetje terug naar het ‘spelen’ en het bij de dag leven. Daarom dacht ik: laat ik eens uitzoeken of ik een antwoord kan vinden op de vraag of je beter kind of volwassen kan zijn. Toen dacht ik, ja dat kan ik helemaal in mijn eentje gaan doen als volwassene, maar volgens mij moet ik daar met kinderen over gaan praten zodat ik ook hun mening hoor. En zo kwam ik terecht bij Levi, Joas, Maia, Sara, Hanno, Lisa en Iva.

En tot slot zijn we nieuwsgierig, wat is jouw lievelingsplek in Utrecht?

Oeh, nu zou ik eigenlijk moeten zeggen Theater Kikker natuurlijk haha, daar kom ik wel heel vaak. Maar ik denk dat ik toch de Bibliotheek op De Neude kies. Het is een heel mooi gebouw, er hangt een hele fijne geconcentreerde sfeer en je kan er altijd wel een boek vinden dat je interessant vindt en verdwijnen in duizenden verhalen.