Renée Coralie van Beek / Stichting Nieuwe Makers

Zoon in Europa

Theater
wij en de wereld persoonlijk
Zoon in Europa

Deze voorstelling is geannuleerd. Heb je tickets dan ontvang je van ons zo snel mogelijk bericht per mail.

“Ik verklaar kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving. Ik respecteer deze en ik zal een actieve bijdrage leveren aan de samenleving.”

Drie jaar geleden ondertekende mijn geliefde, Ayoub, met een hoofd vol dromen zijn participatie verklaring. We verlangden naar een alledaags leven met onze zoon Kees. Hoe kwam het dat hij een maand later van fraude werd beticht?

In Zoon in Europa vertelt theatermaker Renée Coralie van Beek over de turbulente tijd die zij meemaakt wanneer haar Afghaanse partner Ayoub een tijdelijke verblijfsstatus krijgt en door zijn opgelegde integratietraject psychisch in de knoop raakt. Ze ontvouwt hoe de overheid verandert in een gevreesde tegenstander en hoe het Nederlandse inburgeringsysteem niet bedoeld is voor mensen. Tussen de juridische gevechten door lukt het om af te reizen naar Iran. Na jaren wachten sluit Ayoub zijn zieke vader in de armen, ontmoet Kees zijn Afghaanse tantes en blijkt de schoonfamilie vrijzinniger dan gedacht.

Renée voert je mee naar Afghanistan, het land dat Ayoub moest verlaten en het land dat in de zomer van 2021 door de rest van de wereld werd verlaten. Het land dat zijn familie momenteel probeert te ontvluchten en waarbij sommige van hen, door foute paspoorthandel, in West-Afrika terechtkomen. Een verhaal over hoe Ayoub als ‘hoofd van de familie’ vanuit het veilige Europa de boel probeert te redden. Een voorstelling over veerkracht, liefde, de ontdekking van het vaderschap en over de kracht van diversiteit.

Hosseini

Zoon in Europa is het vervolg op de voorstelling Hosseini (2018), een aangrijpend autobiografisch portret waarin actrice en theatermaker Renée Coralie van Beek het jaar beschrijft waarin zij per ongeluk verliefd wordt op de Afghaanse vluchteling Ayoub, onverwacht zwanger blijkt en verstrikt raakt in het Nederlandse asielbeleid.

Theaterkrant schreef over de voorstelling “Een zeldzaam geëngageerde voorstelling die wanhoop laat zien, maar ook de power heeft van innerlijke kracht.”  - Keuze van de criticus

Concept, tekst, spel - Renée Coralie van Beek Regie - Audrey Bolder Muziek - Mathijs de Valk Flyerbeeld - Ivar Schutte Fotografie Geproduceerd door - Stichting Nieuwe Makers

do 09 maart
20:30u
Kleine Zaal
Van € 7,00 tot € 14,00
do 09 maart
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00
vr 10 maart
20:30u
Kleine Zaal
Van € 7,00 tot € 14,00
vr 10 maart
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00