The Bear

SALIX kameropera

Verhuur
Marc Rilliet
SALIX kameropera
The Bear

SALIX kameropera

Verhuur
Veerle Bastiaanssen
SALIX kameropera
The Bear

SALIX kameropera

Verhuur
Veerle Bastiaanssen
SALIX kameropera

SALIX blaast kameropera nieuw leven in. De jonge theatergroep bedient een nieuwe generatie operaliefhebbers met toegankelijke en duurzame kameropera's: humorvol, toegankelijk én compact.

De ‘extravaganza’ The Bear (1967) van de Engelse William Walton is gebaseerd op een klucht van Tsjechov en schildert een tragikomisch verhaal af tegen de achtergrond van een hoogst onwaarschijnlijke situatie. Dit stuk kaart op een ongedwongen manier het proces van verdriet, vernieuwing, verwerking en verleiding aan.

De weduwe Popova zwelgt in verdriet om haar overleden man. Ondanks dat haar huishulp Luka haar erop wijst dat het jaren geleden is dat dit gebeurde, is ze ontroostbaar. Als ze weer een driftbui krijgt door een triviale herinnering, wordt er aangebeld. Een bekende van haar man, Smirnov, staat voor de deur om een oude schuld van haar overleden man te innen. Popova weet van niets, en probeert eronderuit te komen, waarop Smirnov besluit om bij haar op de bank te wachten tot ze het geld heeft. Zijn botheid is ongekend en Popova roept uit: “You sir, are a bear! A brute! A monster! A bear!”. Gekrenkt daagt hij haar uit voor een duel, wat ze graag accepteert, al moet hij haar nog wel even laten zien hoe een pistool precies werkt. Tijdens zijn demonstratie van het wapen, is de spanning tussen de twee om te snijden. Wordt er een kogel afgevuurd? Of wordt er een liefdespijl geschoten?

Gebracht door de nieuwe, idealistische makers van SALIX, vormt The Bear als voorstelling de perfecte eerste kennismaking met opera. Een luchtig, vermakelijk en compact alternatief voor de vaak lange en zware stukken voor de ervaren fanatici.  
 

"Een aanstekelijke, vrolijke en tegelijk inhoudelijk interessante kameropera"

Theaterkrant

"Extravagante klucht is een kleine, maar fijne uitvoering"

Trouw

"The Bear van SALIX heeft veel te veel leuke details en parodiërende momenten om ze allemaal op te noemen"

Place de l’Opera

Cast: Lucie van Ree (Popova), Fredrik Essunger (Smirnov), Fabian Homburg (Luka) SALIX-ensemble: Ben Weishaupt (piano), Natálie Kulina (viool), Helmer Bijl (percussie), Noortje van Doorn (fagot) Muzikale leider: Ben Weishaupt Regie en kostuums: Rennik-Jan Neggers Decor: Anouk Boon (Zaparoya Design) Licht: Vincent Hoogstra Artistieke medewerkering: Judy Lijdsman

The Bear is een productie van SALIX kameropera onder leiding van Rennik-Jan Neggers (artistiek leider) en Lisanne van Vucht (zakelijk leider).
Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Stichting Dioraphte, BNG Cultuurfonds, Norma Fonds en Janivo Stichting. The Bear is tot stand gekomen in maakhuis Het Motorblok.

Ook leuk voor jou

Terug knop Vooruit knop