Rosa Weekers

Vertel!: Parbo Uma

Specials & festivals, Theater
Jos Kuklewski
Parbo Uma

Nadat Rosa acht jaar in Suriname had gewoond, verhuisde ze terug naar Nederland om te studeren. Ze had geen idee wat ze wilde studeren.

Op advies van haar moeder googelde ze ‘toneelschool Nederland’. Er bleken er vier te zijn, maar bij één school kon ze nog auditie doen. In Utrecht. Ze schreef zich in voor deze auditie en zes maanden later mocht ze beginnen aan wat een gigantische uitdaging zou blijken: haar eerste jaar op de toneelschool.

Hoe waarborg je jouw Surinaamse cultuur, normen en waarden, zonder dat deze in de weg staat van je ontwikkeling als Nederlandse actrice? Uit deze vraag kwam haar eindsolo Parbo Uma voort. Een solo over afkomst, identiteit en wat het zou kunnen betekenen een Surinaamse vrouw te zijn.

concept, tekst, spel - Rosa Weekers begeleiding - Floris van Delft dank aan: Miriam Weekers

Extra: verhalenexpositie hoiUtrecht

hoiUtrecht is een digitaal platform dat verhalen van Utrechters een podium geeft. Verhalen die inspireren, ontroeren en verbinden. Tijdens Vertel! vind je in onze foyer een verhalenexpositie met een selectie van de verhalen die op de website van hoiUtrecht staan. Loop voor of na de voorstelling langs deze expositie en lees of luister mee!

Over Rosa Weekers

Rosa Weekers begon in 2006 met toneelspelen op de jeugdtheaterschool in Paramaribo. In 2019 studeerde ze af als actrice aan de Utrechtse Toneelschool (HKU), waarna ze de opleiding tot theaterdocent op de Toneelacademie in Maastricht volgde. Ze is momenteel te zien in de jeugdvoorstelling Blauw van jou van Het Filiaal theatermakers.

Over Vertel!

Festival Vertel! opent je blik naar de wereld om je heen. Het vertelt de verhalen van ver én uit eigen stad. Persoonlijke vertellingen en herkenbare verhalen vol nieuwe perspectieven en verrassende ontmoetingen. Kom luisteren en laat je raken door de kunst van het vertellen. 

Bekijk het volledige programma van Vertel!

Theater Kikker organiseert de derde editie van dit storystelling festival samen met De Vertelacademie, De Voorkamer, hoiUtrecht en The Amsterdam Storytelling.