Koen Verheijden / Podium Bloos

Nina Bobo: Siepa

Theater
persoonlijk wij en de wereld
Nina Bobo: Siepa

Nina Bobo Siepa is een muzikale voorstelling in de vorm van een roadmovie. Een kwetsbaar duet tussen een jonge Indische Nederlander en haar Javaanse voormoeder. Het decor is het onpeilbare Java, waar zoveel wordt gezwegen over wat daar is misgegaan en waar de oorsprong ligt van veel Indische families. 

In Nina Bobo Siepa volgen we een twintiger die met een backpack op haar rug en een laptop in haar hand voor het eerst het land bezoekt waar haar familie generaties lang heeft gewoond, eerder durfde ze niet. Het is het land waarover niet mag worden gesproken aan de eettafel, omdat dit land de bron is van de diepgewortelde pijn van haar vader.  Op Java licht ze elke stoeptegel op, elk archief pluist ze uit, op zoek naar sporen van haar Javaanse voormoeder Siepa, in de hoop om de pijn van haar vader te kunnen begrijpen. 

De persoonlijke reis van ons hoofdpersonage wordt verweven met het verhaal van een Javaanse vrouw en haar zoektocht naar onafhankelijkheid in de 19e eeuw. Het verhaal van de eigenzinnige Siepa die moet werken voor een Nederlandse soldaat en er alles aan doet om hem het leven zuur te maken. Tot de dag dat ze zwanger van hem wordt. 

Voor het derde en laatste deel van zijn Nina Bobo trilogie gaat schrijver en regisseur Koen Verheijden voor het eerst naar Indonesië, met het doel antwoord te vinden op de vraag wie zijn Javaanse voormoeder Siepa was en wat met haar is gebeurd. Hij gaat elke plaats bezoeken die cruciaal zijn geweest voor de geschiedenis van zijn voorouders. In de voorstelling krijgen we inzicht in hoe de duistere geschiedenis van Nederlands-Indië vandaag de dag doorleeft in haar nakomelingen, maar het wordt vooral het nog weinig vertelde oorsprongsverhaal van de Indische Nederlander.

Regie - Koen Verheijden Spel - Bo Bojoh en Judith Noyons Componist en muzikant - Reggy van Bakel Decorontwerp - Niek Kortekaas Kostuumontwerp - Hanne Pierrot Lichtontwerp - Niels Runderkamp Dramaturgie - Liet Lenshoek Fotografie - Maïten de Schepper Een productie van - Theaterproductiehuis Zeeland en Bloos

za 18 mei
20:00u
Grote Zaal
Van € 8,00 tot € 16,00
Tickets
za 18 mei
20:00u
Theater
Van € 8,00 tot € 16,00

Over Koen Verheijden

Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht en is nu werkzaam als schrijver en regisseur. Na een succesvol eerste deel van de Nina Bobo trilogie brengt hij nu deel twee van die Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Nina Bobo: Joop wordt geproduceerd door De Passant. De Passant is een jong theatergezelschap onder leiding van schrijver en regisseur Koen Verheijden, zakelijk leider Felix Welsink en dramaturg Eefje van den Broek. De Passant vertelt verhalen waarin de figuranten de hoofdrol spelen om grotere maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Door deze verhalen te vertellen, hoopt de Passant mensen met elkaar te verbinden en kleine zaadjes te planten die zullen ontkiemen in bossen van verandering.

 

Meer over Koen Verheijden

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop