Koen Verheijden / De Passant

Nina Bobo: Joop

Theater
wij en de wereld wie ben ik
Nina Bobo: Joop

De straatlantaarns van de stad Breda springen aan. De maan klimt omhoog en de straten worden donker. In een donker huis kijkt een oude man naar een groot schilderij van een Javaanse man die over een bosachtig landschap loopt. Dit schilderij herinnert hem aan de sterren boven Java.

De oude man in het donkere huis is bang voor de nacht, want in die nacht komen de trauma’s uit de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog tevoorschijn. In de hoop in het reine te komen met zijn verleden stapt de eenzame man die nacht in zijn auto en gaat de snelweg op, dronken over Brabants asfalt raast hij door de nacht: richting het noorden.

Met een dronken nacht van hun opa als rode draad reconstrueren drie kleinkinderen de laatste nacht van deze KNIL-veteraan. Zij proberen te begrijpen hoe zijn trauma’s anno 2022 in hunzelf doorwerken. In Nina Bobo: Joop wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden zich af. De derde generatie Indische Nederlanders vraagt zich af hoe die geschiedenis vandaag de dag in hen doorleeft. Nina Bobo: Joop is een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde hoofd van de opa van regisseur Koen Verheijden.

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. In 2021 was in Theater Kikker, in de serie Kikker Stelt Voor, het eerste deel Nina Bobo te zien.

In 2023 zal deel drie verschijnen over Siepa, de Indonesische oermoeder van Indische families. De drie delen zijn afzonderlijk van elkaar te zien en zullen in 2024 als marathonvoorstelling worden vertoond.

"Met dit eerste deel van het drieluik heeft de crew iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen, dat is nog het meest bijzonder."

Kester Freriks in Theaterkrant over Nina Bobo, deel 1 van de trilogie

Regie & tekst - Koen Verheijden Spel - Sharlee Daantje, Susannah Elmecky, Isha Ferdinandus Dramaturgie - Eefje van den Broek & Felix Welsink Scenografie & kostuum - Sofie Moritz Muziek - Scott Beekhuizen Coproducenten - Podium Bloos & Het Nationale Theater - Zaal 3 Mede mogelijk gemaakt door - Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernard Cultuurfonds: Noord-Brabant, VFonds, Janivo, Olland Buismanstichting en Dioraphte.

 

wo 19 oktober
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00
Tickets
wo 19 oktober
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00
do 20 oktober
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00
Tickets
do 20 oktober
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00

Over Koen Verheijden

Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht en is nu werkzaam als schrijver en regisseur. Na een succesvol eerste deel van de Nina Bobo trilogie brengt hij nu deel twee van die Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Nina Bobo: Joop wordt geproduceerd door De Passant. De Passant is een jong theatergezelschap onder leiding van schrijver en regisseur Koen Verheijden, zakelijk leider Felix Welsink en dramaturg Eefje van den Broek. De Passant vertelt verhalen waarin de figuranten de hoofdrol spelen om grotere maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Door deze verhalen te vertellen, hoopt de Passant mensen met elkaar te verbinden en kleine zaadjes te planten die zullen ontkiemen in bossen van verandering.

 

Meer over Koen Verheijden

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop