Rosa Ensemble

Niet De Zandman

Muziektheater
doorwerkend verleden tech & toekomst uit eigen stad
Niet De Zandman

Met Niet De Zandman houdt het Rosa Ensemble een hoorspel-séance die de grens aftast tussen feit en verbeelding.

Wanneer de Nederlands-Duitse scenarioschrijver Florian aan een hertaling van het unheimliche 'Der Sandmann' werkt, overlijdt plotseling een familielid in Duitsland. Tijdens het opruimen van het familiehuis ontdekt hij een oude kist vol sinister speelgoed, raadselachtig klinkend gereedschap en een bundel brieven uit 1814 die verontrustende gelijkenissen vertonen met exact het verhaal dat hij moet hertalen. Terwijl dromen en demonen uit zijn jeugd terugkeren, dreigt Florian zijn verstand te verliezen. Radeloos zoekt hij hulp bij de onmenselijk empathische LIZA.

In een intieme salonopstelling zit je op de huid van de spelers en bevind je je midden in hun geluidenspel. Zo maken slagwerkers Mei Yi Li en Bart de Vrees (die ook de muziek schreef) samen met Florian de Backere de audio-muzikale reconstructie van een onwaarschijnlijke geschiedenis. Ontdek hoe een ‘intergenerationele familievloek’ onverwacht licht schijnt op onze huidige relatie met artificiële intelligentie.

E.T.A. Hoffmann schreef meer dan 200 jaar geleden met Der Sandmann een griezelig profetische parabel over de 'gevaarlijke' hulp die het niet-menselijke kan bieden in tijden van geestelijke nood: “Wanneer zelfs zijn verloofde niet meer wil luisteren naar de hyper-subjectieve angsten van de jonge Nathanael, zoekt hij hulp bij de wonderschone Olimpia. Olimpia blijkt echter de macabere schepping van een geniale natuurkundige en een 'obscure' opticien…”

Het idee dat onze voorouders met soortgelijke vragen worstelden als wij vandaag in deze ‘post-truth’ wereld, vindt het Rosa hoopvol, een zweem van dat gevoel willen de makers in deze nieuwe hoorspel-séance met je delen.

Credits

spel en slagwerk Mei Yi Lee geluidsontwerp, compositie, spel en slagwerk Bart de Vrees idee, scenario en spel Florian de Backere beeld- en lichtontwerp n.n.t.b. eindregie Eveline Didderen 

wo 18 december
20:30u
Kleine Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
wo 18 december
20:30u
Muziektheater
Van € 9,00 tot € 18,00
do 19 december
20:30u
Kleine Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
do 19 december
20:30u
Muziektheater
Van € 9,00 tot € 18,00
vr 20 december
20:30u
Kleine Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
vr 20 december
20:30u
Muziektheater
Van € 9,00 tot € 18,00

Over Rosa Ensemble

Het Utrechtse muziektheater- en kunstcollectief ROSA staat al meer dan 20 jaar voor een mix van muziek en theater, licht en serieus, akoestisch en elektronisch, traditioneel en experimenteel, klassiek en pop. Muziek van ROSA is speels, spannend, theatraal en avontuurlijk, maar soms ook vreemd, weerbarstig en ongrijpbaar. Als een kameleon kan ROSA van kleur verschieten: van hedendaagse muziek, tot ambient en pop. Van veel decibels tot verstilde muziek. Net zo divers zijn de locaties waar ROSA neerstrijkt voor een voorstelling: van operahuis tot schoenendoos en een enkele pijpenla. Eerder presenteerde het collectief in Theater Kikker en op andere locaties hun live hoorspel De Deense Detective. De Val van Chris Coubergh is een opzichzelfstaand vervolg op deze succesvolle serie en was in 2020 te zien Het Huis Utrecht.

Meer over Rosa Ensemble

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop