Sadettin K

MONUMENTAAL

Theater
wij en de wereld wie ben ik
Aisha Zeijpveld
MONUMENTAAL
Sadettin K

MONUMENTAAL

Theater
wij en de wereld wie ben ik
Aisha Zeijpveld
MONUMENTAAL
Sadettin K

MONUMENTAAL

Theater
wij en de wereld wie ben ik
Aisha Zeijpveld
MONUMENTAAL
Sadettin K

MONUMENTAAL

Theater
wij en de wereld wie ben ik
MONUMENTAAL

Welk Monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg? Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt? MONUMENTAAL is een solo van een theatermakende bi-culturele vader van 40, die anno 21e eeuw iets wil betekenen voor zijn kinderen.

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen. Wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke Monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zijn kinderen er eigenlijk van?

 

Concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz Conceptontwikkeling Casper Vandeputte Eindregie Floris van Delft Dramaturgie Liet Lenshoek Decor Sacha Zwiers Kostuum Lotte Goos Licht Gé Wegman Techniek Henk Geurds Productie Nikita Oldert Zakelijk leiding Albert van Andel Marketing Dieke van der Spek, Leonie Poot Impresariaat Alles voor de Kunsten Campagnebeeld Aisha Zeijpveld

Statement van Sadettin

"Ik heb een voorstelling gemaakt over het land van mijn ouders, over Turkije, waar ik heimwee naar kan hebben maar waar ik nu vooral enorm veel verdriet om heb. Het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië zijn door twee gigantische aardbevingen getroffen, miljoenen mensen hebben te maken met de directe gevolgen daarvan. Ik kan een heel verhaal houden over hoe vreselijk en hoe schrijnend alles is, maar in het kort: doneer."

Luister op Spotify naar de podcast waarin Sadettin vertelt over zijn maakproces en voorstellingen. 

Beluister de podcast

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop