Nita Kersten / Toneelschuur Producties

The Last Poet

Theater
wij en de wereld uit de boekenkast street culture
Annaleen Louwes & Esther Noyons
The Last Poet

Voor The Last Poet laat Nita Kersten zich inspireren door het werk van The Last Poets, een collectief van dichters en muzikanten uit de tijd van de civil rights movement in de Verenigde Staten. Met hun vlijmscherpe, activistische gedichten ondersteund door percussie, hebben zij het dichterschap geherdefinieerd. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen in het geluid van jonge makers van nu. 

Samen met toneelschrijver Maxine Palit de Jongh duikt Kersten in The Last Poet in de oorsprong van deze kunstvorm. Zij zoomen in op het levensverhaal van één van de Last Poets: Umar Bin Hassan. Na een jeugd in armoede en ongelijkheid, stapte hij op de bus naar New York, waar muziek, poëzie en spoken word zijn roeping zouden worden, zijn kunst, zijn manier om zich uit te spreken. The Last Poet neemt je mee op reis naar de jaren zeventig van Amerika tot nu. Palit de Jongh vereeuwigt hun muzikale nalatenschap en de roman in een rauwe, ritmische en poëtische toneeltekst, waarin Kersten haar acteurs laat spelen op het snijvlak van theater, hiphop en spoken word.

Nita Kersten over The Last Poet:

"Om me hierin te verdiepen reisde ik samen met Maxine af naar New York, om leden van The Last Poets te ontmoeten en hun geschiedenis te leren kennen. Achter de prachtige poetry van deze dichters gaat een verhaal over groei, activisme, zingeving en kracht schuil. Umar Bin Hassan wordt door zijn moeder Barbara grootgebracht in een wereld die niet voor haar en haar kinderen gemaakt lijkt te zijn. Mede door haar aanhoudende geloof in hem vindt Umar zijn stem in zijn luid klinkende poëzie. Via zijn taal en passie roept hij op tot verandering en voedt hij de burgerrechtenbeweging met geestelijke munitie. Het maakt hem van grote waarde voor zijn tijd en een inspiratie voor activisme van vandaag de dag."

geïnspireerd  op - collectief the last poets en de roman de laatste dichters van Christine Otten Regie - Nita Kersten  Tekst - Maxine Palit De Jongh Met - Jonathan Brito, Mike Libanon, Carmen Van Mulier, Nick Livramento Silva, Farida Van Den Stoom 

di 09 april
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,50 tot € 19,00
Tickets
di 09 april
20:00u
Theater
Van € 9,50 tot € 19,00
wo 10 april
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,50 tot € 19,00
Tickets
wo 10 april
20:00u
Theater
Van € 9,50 tot € 19,00

Over Nita Kersten

Nita Kersten (1983) studeerde in 2010 af aan de Theaterschool Amsterdam. Ze is als regisseur verbonden aan Sir Duke (nieuwkomers Orkater), waar zij zich op muziektheater zal richten. Ze maakt voorstellingen die meestal op een bijzondere manier een verbinding aangaan met de samenleving. Bij Toneelschuur Producties zal zij zich verder ontwikkelen als zelfstandig regisseur en zich met haar komende projecten vooral richten op modern tekstrepertoire.

Meer over Nita Kersten

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop