Giovanni Brand / Werkplaats Walhalla

I LOVE ROMA

Theater
doorwerkend verleden persoonlijk
Mirko Ostuni
I LOVE ROMA
Mirko Ostuni
I LOVE ROMA

#ILOVEROMA pronkt onder de Instagram berichten die de rechten van Roma en Sinti supporten. Gigi Haititi, de vurige aanvoerder achter deze protesten, neemt je mee op een trip dwars door Europa.

Verwacht geen saaie geschiedenisles, maar een muzikale tragikomedie doordrenkt met intensiteit, waar glitters en bloed vloeien. Van vergeten plekken tot verborgen verhalen, Gigi Haititi brengt de échte Roma geschiedenis tot leven.

I LOVE ROMA is een dialoog tussen accordeon en stem. Giovanni Brand en Sara Salvérius spelen tien troostballades die een vergeten geschiedenis doen herleven en een stem geven aan hen die nooit als volwaardig werden gezien. Een eerbetoon aan hen die nooit getroost zijn, in de hoop de toekomst van de Roma gemeenschap te veranderen. 

Credits

Tekst, compositie en spel - Giovanni Brand Compositie & accordeon - Sara Salvérius Eindregie - Suze Milius Dramaturgie - Liet Lenshoek Kostuum en uitvoering vlaggen - Carmen Schabacq Decor & lichtontwerp - Lieve Fikkers Coaching muziek - Eva van Manen Coaching tekst - Nic Bruckman Producent - Werkplaats Walhalla Coproductie - Theaterproductiehuis Zeeland en Werkplaats Walhalla Met bijdrage van - Fonds Podiumkunsten & Het Veerhuis Bijdrage decor: De Warme Winkel, Theaterproductiehuis Zeeland, David van der Wees Met dank aan - Renee Trijselaar, Twinke Fikkers, Gilbert Fikkers, Maïten de Schepper & Belle Brandon.

vr 13 december
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
vr 13 december
20:00u
Theater
Van € 9,00 tot € 18,00

Over Giovanni Brand

Giovanni Brand is een performer en schrijver, in 2020 afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht. Hij vertrekt vanuit zijn intiemste gedachten waardoor er in zijn werk altijd een persoonlijke noodzaak zit. Deze urgentie zet hij tegenover de wereld waarin we nu leven. In zijn werk geeft hij woorden aan verhalen die te intiem en/of pijnlijk lijken en daarom vaak niet verteld worden. Zolang zijn innerlijke tweestrijd tussen ‘waarom vond ik dit ook alweer een goed idee’ en ‘wat heb ik te verliezen?’ gaande blijft, zo lang blijft Giovanni zijn mond open te trekken. Bij Likeminds maakte hij eerder Zigeunerkind met Traan, Zwijgen in Zilver en Zanger Zonder Volk. 

De roots van Giovanni liggen in Schiedam, Vlaardingen en theatraal gezien in Rotterdam. Als maker wil hij tussen de mensen staan en de buitenwereld áltijd aanwezig laten zijn. ‘Momenteel ben ik de eerste en enige theatermaker met Roma-roots in Nederland. Mijn drive om theater te maken is dat ik graag verhalen vertel die bijna te zwaar zijn om aan te horen. De Roma- en Sintigemeenschap loopt over van die verhalen, omdat er op veel plekken in Europa (nog altijd) onmenselijk met hen wordt omgegaan. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om de verhalen van de Roma- en Sintigemeenschap op het toneel te brengen, omdat ze ook een groot onderdeel zijn van onze Nederlandse geschiedenis. Hoewel er in Nederland en Europa al veel meer aandacht is voor vergeten geschiedenissen, blijft die van de Roma nog altijd onderbelicht. Bijna alle grote landen in Europa (Duitsland, Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië) hebben een Romatheatergezelschap dat dit voor zijn rekening neemt. Ik wil onderzoeken hoe ik zo’n gezelschap in Nederland kan gaan opzetten. Er is een grote Roma- en Sinti-gemeenschap in Nederland, die behoefte heeft aan een plek waar hun historie wordt gedeeld.’ 
 

Meer over Giovanni Brand

Ook interessant voor jou

Terug knop Vooruit knop