09-02-2023

"Nieuwsgierige mensen zijn gefocust en richten al hun aandacht op wat ze zien. Daarom is het theater zo magisch"

We gingen in gesprek met Studio eXp. Zij zijn onderdeel van Lente-Uitjes en organiseren een escaperoom De Wraak van de klimaatpiraat 8+.

Hoe maak je een theaterescaperoom? 
Misschien leuk om dan wat te vertellen over theater. Want theater gaat over verhalen. Hele goede theatermakers ontwerpen verhalen. In die verhalen probeer ze ervoor te zorgen dat mensen nieuwsgierig worden. Ze moeten zich afvragen: wat gaat er gebeuren? Hoe loopt dit af? Waarom deed ze dat? Waar gaan ze heen? Nieuwsgierige mensen zijn gefocust en richten al hun aandacht op wat ze zien. Daarom is het theater zo magisch.  

Wij houden ons ook bezig met nieuwsgierigheid, alleen maken we mensen niet alleen nieuwsgierig over het verhaal, maar doen we het ook met spellen. We zorgen ervoor dat mensen denken: wat zit er in de doos? Kan ik de code kraken? Welke verrassing komt er wanneer ik de volgende puzzel heb opgelost. 

Dus eigenlijk lijkt het maken van een theater escaperoom heel er op het maken van een voorstelling. Alleen ontwerpen we zowel verhalen als spelletjes. 

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om het thema klimaat uit te lichten bij deze escaperoom? 
Dat kwam door Cinekid. Cinekid is een filmfestival in Amsterdam en ze vroegen ons of we een escape room wilde bouwen voor op het festival. Wij zeiden direct ja, en gingen samen met documentairemaakster Mirjam Marks aan de slag. Ze maakt documentaires voor kinderen en kon ons mooi helpen met het verhaal. Mirjam vond het heel belangrijk om meer aandacht te geven aan het klimaat en wij vinden het klimaat ook een heel belangrijk onderwerp. We waren het er dus al snel over eens dat de escape room moest gaan over het klimaat. 

Wat hopen jullie dat bezoekers geleerd hebben na het oplossen van alle opdrachten?
Wij merken dat kinderen eigenlijk heel veel weten over het klimaat. Soms zelfs meer dan volwassenen. Alleen volwassenen zijn zo ongelofelijk koppig en willen niet luisteren naar het advies van kinderen. Dus in de escape room kunnen kinderen lekker oefenen door de klimaatpiraat over te halen. De klimaatpiraat is zo’n verschrikkelijk vervelende volwassene die denkt dat klimaatverandering onzin is. Als je hem er nou van kunt overtuigen dat klimaatverandering echt is, dan kun je iedereen daarvan overtuigen. Ow en trouwens! Terwijl je bezig bent, heb je vooral ook heel veel plezier.