23-04-2024

Muzikale vertelling over afgehaakt Nederland

De Staat van Babylon is een muzikale en beeldende vertelling over afgehaakt Nederland. Op donderdag 2 mei is de voorstelling in Theater Kikker te zien. Wie zijn de mensen die afgehaakt zijn? En zijn we onderhand niet allemaal afgehaakt? Om meer te weten te komen over afgehaakt Nederland en De Staat van Babylon, gingen we in gesprek met de stadsdramaturg van Stormkamer: Kim Zonneveld. 

Met De Staat van Babylon duikt Stormkamer in ‘afgehaakt Nederland’. Een begrip dat steeds vaker voorkomt en gaat over de mensen die niet meer geloven in het systeem of de democratie. In de voorstelling maken we kennis met een burger die een kippenhok heeft gebouwd en verneemt dat hij daar een vergunning voor moet aanvragen. Hij raakt verstrikt in het complexe systeem van de besluitvorming en maakt daarmee een lange omweg langs verschillende werelden. Waar zal het proces hem brengen?

Koop tickets voor de voorstelling

De Staat van Babylon gaat over mensen die niet meer in het systeem geloven of de democratie. Wie zijn deze mensen?

Geen andere mensen dan jij of ik. Wij hebben voorafgaand aan de voorstelling veel mensen gesproken die buiten het zogenoemde ‘systeem' denken en doen. Bijvoorbeeld een spirituele biologische boer, een complotdenker (of complotonderzoeker) en iemand die gelooft dat hij soeverein kan leven. Allemaal betrokken mensen, maar die anders naar de wereld kijken dan ‘het gros’. En dat kan allemaal redenen hebben, maar dat wordt ze niet altijd in dank afgenomen. En dat is soms ook logisch; het geloof in een gezamenlijk verhaal (of systeem) bindt ons ook. Als dat er niet meer is, wat hebben we dan nog? Maar als je je niet erkend voelt door het systeem, hoe kan je er dan in geloven?

Hoe zijn jullie op de naam De Staat van Babylon gekomen? 

Babylon was als stad het middelpunt van verschillende beschavingen in het oude Mesopotamië. Het is ook een stad die genoemd wordt in de bijbel; met de Toren van Babel. Eerst spraken de mensen één taal, maar tijdens het bouwen van de toren ontstond er spraakverwarring en konden ze elkaar niet meer verstaan. Dus stopten ze met bouwen. Kun je samen een toren bouwen als je elkaar niet verstaat?

Hebben jullie voor De Staat van Babylon ook gesproken met Nederlanders die afgehaakt zijn? Zo ja, hebben deze gesprekken ook iets opgeleverd en waarin is dat terug te zien?

Ja, zeker! Wij beginnen altijd met uitgebreid onderzoek en gesprekken. Voor Hanna, de regisseur, leveren die gesprekken de inhoud van de voorstelling op. Het idee van een betrokken burger, die afhaakt door het systeem en op andere manieren op zoek gaat naar zingeving, komt voort uit die gesprekken. In het repetitielokaal worden die gesprekken ook besproken en gebruikt met de schrijvers, de acteurs en de muzikanten. En we spraken niet alleen Nederlanders die afgehaakt zijn, maar ook mensen die bijvoorbeeld heftig reageren op mensen die afhaken. We zoeken zoveel mogelijk perspectieven op het thema. Hierdoor wordt het echt een rijkere en meerstemmige voorstelling.

Wat hopen jullie dat de voorstelling teweeg brengt? 

Dit vind ik altijd een lastige vraag, wellicht leest het publiek dit wel voordat ze de voorstelling gaan zien en ik wil hen niet beïnvloeden. Maar als ik iets moet zeggen; dan toch de wens dat we wél samen die toren bouwen, ook al vinden we het moeilijk elkaar te verstaan. 

 

 

Vragen beantwoord door: Kim Zonneveld, Stadsdramaturg

tickets