26-03-2024

In gesprek met Doenja Abel, programmamaker De Nijverheid

door Alette Ahsmann

Op een zonovergoten voorjaarsdag ontmoet ik Doenja Abel, programmamaker bij De Nijverheid. In het kunstcafé, aan een roze tafel met een grote roze schep schuin in het blad gestoken (werk van kunstenaar Gert Wessels), vertelt ze enthousiast over deze rauwe plek waar kunstenaars kunnen maken, experimenteren en exposeren.

Je kunnen ontwikkelen staat centraal bij De Nijverheid. Hoe zie jij dit? 

"Het kunnen experimenteren, falen, opnieuw beginnen, door ontwikkelen, dat kan juist hier allemaal. De Nijverheid is echt een plek waar het artistiek proces centraal staat, en waar het gaat om de uitwisseling tussen makers onderling maar ook met het publiek. Als bezoeker krijg je de kans om kunstenaars aan het werk te zien in hun atelier of in de loods. Of soms vinden er repetities plaats op het terras, en zit je daar met je biertje ineens middenin. Deze zomer starten we bijvoorbeeld weer met de ‘Maakweken’, waarvoor we in april via een Open Call makers/performers uitnodigen om hier op het terras aan een locatievoorstelling of performance te werken die ze in de weekenden uit kunnen testen op publiek."

Hoe word je een Nijveraar? 

"Wanneer je autonoom kunstenaar bent en een atelier/werkplek zoekt. Zodra er een atelier vrijkomt, doen we altijd een oproep. Maar eigenlijk noemen we onze vrijwilligers ook Nijveraars, dus ook als je vrijwilligerswerk zoekt achter de bar of als je wilt helpen klussen."
 

Wat maakt De Nijverheid voor jou zo bijzonder? 

"Kunst en creativiteit zit hier écht in alle hoeken en gaten. Het is een vruchtbare plek voor het ontstaan van nieuwe kruisbestuivingen en onverwachte kunstuitingen. Het publiek mag ook best een beetje overrompeld, verbaasd worden. Zoals een ode krijgen wanneer je op het toilet zit of een dansperformance in een atelier van een van de kunstenaars."