26-09-2023

Digitale technologie in de hoofdrol in locatievoorstelling To Be Continued

 

In een poging de huidige tijd iets minder ongrijpbaar te maken, maakt het Amsterdamse collectief Nineties theater. Het theatercollectief verzamelt nieuwe perspectieven op onze altijd in beweging zijnde wereld en de uitdagingen die daarbij komen kijken. 

De vraag op welke manier digitalisering en technologie onze waarneming van tijd beïnvloeden, staat centraal in hun nieuwe performance To Be Continued. To Be Continued is een multimediale installatie zonder acteurs, maar met digitale technologie in de hoofdrol. Van donderdag 12 t/m zondag 15 oktober is deze theatrale en multimediale installatie te zien in Utrecht. Theater Kikker en Uncloud presenteren de voorstelling gezamenlijk tijdens het Uncloud Festival op locatie in het voormalige Pieter Baan Centrum.

Chatbot is je gids

Al bij het kopen van je kaartje maak je kennis met de hoofdrolspeler van deze installatie; via de app Telegram kom je in contact met een chatbot die jouw persoonlijke gids zal zijn tot aan de digitale performance op locatie. Nineties legt met de multimediale installatie de nadruk op de invloed van de hedendaagse digitale cultuur en technologie op onze omgang met tijd.

Met dit werk zet Nineties een nieuwe stap in haar makerschap door het speelveld van het theater uit te breiden. Voor To Be Continued werkt Nineties samen met videokunstenaar Noralie, interactieve designstudio Moniker en muzikant/producent Philipp Thimm.

“Het digitale tijdperk waarin we leven heeft veel versnellingen teweeggebracht. In nanoseconden hebben we toegang tot alles, staan we in contact met wie dan ook en creëren we hele werelden. Dit wekt de indruk dat we de tijd ‘in handen’ hebben, maar in hoeverre is dat zo? Ik ben gefascineerd door de groeiende invloed van technologie op het alledaagse. Enerzijds is technologie niet meer dan een gereedschap dat we zelf ontwikkelen en beheren, anderzijds heeft het de impact van een natuurkracht. Met ‘To Be Continued ’willen we mensen aan het denken zetten over de manier waarop zij tijd waarnemen en ermee omgaan.”
Yannick Noomen, regisseur
 

Theater zonder acteurs

To Be Continued is Nineties’ eerste productie zonder acteurs en laat muziek, projectie en lichtontwerp de hoofdrol spelen. In de zoektocht naar nieuwe vormen om verhalen te vertellen, verkent het theatercollectief de theatrale kracht van video, geluid en scenografie. De productie is een samensmelting van verschillende digitale media en technologie waarmee de performance een immersieve ervaring van tijd creëert. De muziek is geïnspireerd op de wereld van interfaces, apps en preloaders. De visuele elementen worden ingezet om de tijdsbeleving van de bezoeker te beïnvloeden en de animaties zorgen voor een onderdompeling in de virtuele realiteit.

SPECIALE PERFORMANCE - za 14 okt

Op zaterdag 14 oktober is er een speciale performance vanuit Nineties in het Voormalig Pieter Baan Centrum. Componist Philipp Thimm en beeldend kunstenaar Noralie zijn onmisbaar geweest voor de totstandkoming van Nineties' To Be Continued. Tijdens de gezamenlijke, speciale performance presenteren ze Philipp’s nieuwe album “Birds Singing Till The World Ends” samen met Noralies niet eerder vertoonde visuals van To Be Continued. Deze visuals worden opnieuw gemixt met geanimeerde impressies van de nieuwe muziek en live gecodeerde visuals. Een experimentele performance in 360-graden, waarbij het publiek haar eigen gezichtspunt mag kiezen.

Philipp Thimm heeft in en rond zijn thuisbasis Berlijn talloze muzikale verkenningen begeleid en geïnitieerd met verschillende muzikanten. Zijn talenten als multi-instrumentalist, componist en producent komen naar voren in zijn projecten, variërend van zijn eerste band ABBY tot zijn huidige samenwerking met Sascha Ring onder de vlag Apparat.

Noralie is een multidisciplinaire kunstenaar met een focus op video, speciaal voor liveoptredens. Ze begon haar carrière als videojockey (VJ) in 2012 en werkte voor festivals en podia als Lowlands, Pukkelpop, Le Guess Who, Tivoli en Het Concertgebouw. Later werkte ze aan op maat gemaakte shows voor Nederlandse artiesten en dans- en theatergezelschappen.