02-11-2022

De Utrechtse Lichting – de Aftermovies

It’s a wrap! De eerste editie van de Utrechtse Lichting is afgerond en de aftermovies zijn klaar. Kijk mee naar het resultaat van maanden hard werken, pitchen, doorontwikkelen en presenteren. 

“Dit was de perfecte springplank om een voorstelling te maken. Om eindelijk aan de slag te kunnen zonder veel gedoe. Dit is waar het om zou moeten gaan, wij willen wat gaan maken samen! Oké, dan gaan we dat DOEN.” 
Patsy Kroonenberg - Project Totale Treurnis ism Hendrik de Pecker
 

de voorstellingen

“We hebben elkaar als ontwerpers en vrienden nog beter leren kennen tijdens De Utrechtse Lichting. We hebben de basis gelegd aan onze gezamenlijke handtekening en nu we elkaars (beeld)taal spreken, hopen we dat we in de toekomst nog meer mooie dingen te mogen maken als ontwerp-duo.” 
Vita Coenen - Project Stilleven ism David Fikkert
 

de makersdag

“De Utrechtse Lichting bood ons de mogelijkheid om zelf als initiators van een project aan de slag te gaan. We gingen op zoek naar wat er mogelijk is op de randen van theater als kunstvorm en eindigden met een zintuiglijke wandeling en een subjectieve plattegrond. Beide op basis van verzamelde verhalen van asw-ers. Voor ons zat de uitdaging in de vrijheid van aanpak. We konden onze eigen methode ontdekken om echte verhalen te verzamelen en om te zetten in ervaringen. Portret van de Straatweg was een eerste stap van onszelf als makersduo omroepSJEUN, een samenwerking die we zeker verder voortzetten.”
Pleun Verhees en Sjaan Hofstede - Project Portret van de Straatweg
 

Bedankt Vita Coenen, Janneke Jansen en Rick Snelderwaard, Pleun Verhees en Sjaan Hofstede, Meike Steerneman, Patsy Kroonenberg en Hendrick de Pecker, Pien Trieling, Valentijn Alberst en Christopher van Duijn, Aron Goossens, Robin Krijgsman, Yara Piekema en Luuk ten Hoor voor jullie deelname. We hopen nog veel van jullie te zien en te horen.

Over De Utrechtse Lichting

De omstandigheden waarin jonge theatermakers hun eerste stappen in het werkveld hebben moeten zetten, waren in coronatijd zwaar. De Gemeente Utrecht kwam daarom met een post-corona steunpakket voor alumni, afgestudeerd in 2019, 2020 en 2021. HKU Theater is voor de besteding hiervan een samenwerking aangegaan met Theater Kikker en Het Huis Utrecht. Gezamenlijk hebben de drie instellingen ‘de Utrechtse Lichting’ ontwikkeld.

Via een open call onder HKU Theater-alumni van de afgelopen twee jaar zijn tien projecten geselecteerd. Deze jonge makers hebben een aantoonbare verbinding met Utrecht, omdat ze in Utrecht wonen en/of werken, of gaan deze verbinding aan. De geselecteerde makers kregen voor de realisatie van de projecten financiele steun, begeleiding en presentatiemomenten aan professionals (tijdens de Makersdag in Het Huis Utrecht) en aan publiek (in het programma van Theater Kikker).