02-04-2024

De Nijverheid ontvangt Harm Lambers Bouwsteen: Een prijs voor de verbinding tussen kunst en stad.

Persbericht
Utrecht, 2 april 2024

Utrecht – Afgelopen zaterdag 30 maart ontving culturele vrijhaven De Nijverheid de Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht. Deze eervolle wisseltrofee werd uitgereikt door het Utrechts Dansgezelschap De Dansers, die deze tweejaarlijkse prijs voor het eerst in ontvangst nam in 2022. 

Lovende woorden van de jury
Josephine van Rheenen van De Dansers was lovend in het juryrapport over De Nijverheid: “Dit is waar kunst groeit. De Nijverheid doet rauwe schoonheid bloeien en leven op één van de laatste, zeldzame rafelranden van onze stad. Je voelt je er direct thuis en geïnspireerd om je creatiefste zelf te zijn, of je nou een atelier hebt, komt optreden, een expositie bezoekt of gewoon een biertje komt drinken. Een makersstad als Utrecht kan niet zonder plekken zoals De Nijverheid.” 

De Nijverheid is vereerd
Jonathan Straatman en Daan Bramer, initiatiefnemers van De Nijverheid, namen de loodzware Bouwsteen in ontvangst: “We zijn enorm vereerd om - als rauwe makersplek voor opkomende kunstenaars in de beeldende én podiumkunsten - de Bouwsteen in ontvangst te mogen nemen. Zeker omdat het een prijs is die verbinding en vernieuwing toejuicht in het makersveld. We zijn trots om deze prijs te mogen ontvangen van zo’n bevlogen en cross-disciplinair gezelschap als De Dansers en gaan ons best doen om in hun voetsporen, de prijs goed tot zijn recht te laten komen.”

Een prijs voor de verbinding tussen kunst en stad 
Bij De Bouwsteen, als symbool voor het bouwen aan de verbinding tussen kunst en de stad, ontvangt De Nijverheid een avond die zij naar eigen inzicht programmeert om zo inwoners van Utrecht en medekunstenaars verder te inspireren. De gemeente Utrecht draagt financieel bij aan de realisatie van het bijzondere programma dat De Nijverheid in het voorjaar van 2025 zal presenteren. De prijs is vernoemd naar oud-directeur van Theater Kikker, Harm Lambers, die eind november 2021 overleed. Het is een initiatief van theatermakers Paul Feld en Erik Snel in samenwerking met Theater Kikker en speciaal bedoeld voor Utrechtse kunstenaars en collectieven, die een verbinding zoeken tussen kunst en de stad.


Voor meer informatie: 
Het volledige juryrapport is op te vragen bij De Nijverheid.
Theater Kikker: Alette Ahsmann, alette.ahsmann@theaterkikker.nl 
De Nijverheid: Luc Loois, communicatie@denijverheid.nl
Foto: Het team van De Nijverheid, fotograaf Eric Kampherbeek
Foto: Jonathan Straatman en Daan Bramer met De Bouwsteen, fotograaf Eric Kampherbeek