04-03-2024

Bambie voor beginnersAl meer dan 20 jaar zijn de voorstellingen van Mimetheatergroep Bambie steevast te zien in Theater Kikker. Inmiddels zijn er bergen Bambiefans van het eerste uur die geen voorstelling meer willen missen. Maar wat als je nog niet bent toegetreden tot de Bambiebond en niet bekend bent met het poëtische en absurdistische werk van de Bambie’s Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter? Dan is het de hoogste tijd om een paar minuten de tijd te nemen voor deze compacte Bambie-intro en je hart te openen voor de beeldende voorstellingen van Mimetheatergroep Bambie. En kom tussen donderdag 21 en zaterdag 23 maart langs bij de derde editie van festival Bambierambam. Want het is altijd goed om je onmogelijk dingen voor te nemen!

Bekijk meteen het programma

“Een Chinees verschilt niet wezenlijk van een Duitser, een Colombiaan of een Rus. We hebben immers allemaal een lijf dat dezelfde angsten en gelukzaligheden herbergt.”

Jullie maken mimevoorstellingen. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?

Om het een tikje poëtisch te zeggen: wij maken wat ons beweegt. Bij alles wat ons fascineert en bezighoudt stellen we onszelf eerst de vraag hoe we het om kunnen zetten in beweging en beeld. En dat dan zo persoonlijk mogelijk. Óns lijf moet uitdrukken wat er in ons leeft. De klassieke mime gaat uit van vormen die je moet aanleren. Wij bepalen zèlf onze vorm.
 

Wat ga ik meemaken als ik een Bambie voorstelling bezoek?

Precies dat. Je gaat het meemaken, in plaats van dat je er alleen naar kijkt. We vertellen geen logisch en hapklaar verhaal van a tot z, omdat onze emoties en gevoelens zich ook niet laten vangen in logica. Die zijn grillig, onvoorspelbaar en onpeilbaar. Door onszelf over te geven aan die krachten hopen we dat de toeschouwer dat ook doet en tijdens het kijken met ons meebeweegt, en mee 'voelt'. Dit wil niet zeggen dat onze voorstellingen onbegrijpelijk zijn. Juist omdat we de gevoelens en emoties die in ons woeden zo persoonlijk uitdrukken, worden ze herkenbaar en daarmee universeel.

Programma Bambierambam