18-01-2022

Bambie speelt buiten

Toen de theaters dichtgingen bij een eerdere lockdown besloot Bambie naar buiten te gaan. Samen met filmmaker Patrick Minks begonnen Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan aan een serie korte films die zich buiten het theater afspelen.

Het uitgangspunt van deze serie zijn legendarische, memorabele of gewoon dierbare scènes uit bestaande Bambie-voorstellingen. Inmiddels zijn er zeven kortfilms gemaakt. Nu we in een nieuwe lockdown zijn beland, wordt het tijd voor Bambie om ze te laten zien. Elke 2 a 3 weken verschijnt er een nieuwe film. En aangezien we bij Theater Kikker echt enorm fan zijn van Bambie willen we deze films graag met je delen. Kijk, geniet en hoop met ons mee dat we Bambie weer snel live kunnen zien.

kortfilm nr. 1 'Reiken'

De kern van deze film is de zogenaamde ‘reikscène’ uit Bambie 7. Deze productie uit 2001, met als ondertitel ‘Een bewegingsvoorstelling met uitvalsverschijnselen’, gaat over de apathische toestand waar mensen in kunnen raken als het leven ze te veel wordt.

De spelers/makers van Bambie 7 vallen beurtelings uit, waarna de anderen alles in het werk stellen om diegene er weer bij te halen.

kortfilm nr. 2 'Portret'

'Portret' komt uit de voorstelling BAMBIE NUL van Mimetheatergroep Bambie, waarin Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter terug wilden naar het 'nulpunt’. Een van de inspiratiebronnen was het zwarte vierkant van de Russische schilder Malevitsj. Een andere bron is ‘Bouvard et Pecuchet’, het laatste boek van Gustav Flaubert over twee mannen die hun kennis over het leven alleen uit boeken denken te halen.

In een van de passages in het boek worden de twee mannen overvallen door de grootsheid van het universum. Jochem kwam op het idee om de grootse sterrenhemel vast te leggen. Dat deed hij door met zwarte inkt stipjes op een piepklein wit schilderdoek te zetten.

kortfilm nr. 3 'Moordscènes'

'Moordscènes' uit Bambie 14 (2009) van Mimetheatergroep Bambie en gaat over het liefdesdelict. Er zijn mensen die elkaar uit liefde vermoorden. Waarom doen ze dat? In welk decor? En met welke rekwisieten doen ze dit? Geïnspireerd door politiefoto’s van vermoorde mensen uit de jaren twintig en

dertig en door criminologische theorieën uit het begin van de vorige eeuw, reconstrueren Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter voor deze kortfilm een serie crimes passionels.

Concept en spel - Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan Camera en montage - Patrick Minks Muziek - Amber Docters van Leeuwen