16-10-2023

BAMBIE 2179 – om en nabij planeet Moebius

Van woensdag 1 t/m vrijdag 3 november zie je in Theater Kikker de nieuwe voorstelling van Theatergroep Bambie: BAMBIE 2179 – om en nabij planeet Moebius. Het is een muzikale reis door de verbeelding, over hedendaagse mensen die onze overvolle aarde ontvluchten en de ruimte verkennen. De bizarre sciencefiction van de Franse cultstriptekenaar Moebius is de inspiratiebron voor deze nieuwe voorstelling van Theatergroep Bambie.

Moebius was het alter-ego van Jean Giraud (1938-2012). Hij was een succesvol tekenaar van vooral western-strips, zoals de iconische Blueberry-serie, die hij ondertekende met de naam ‘Gir’. Maar hij illustreerde andermans verhalen, en kreeg de behoefte om vorm te geven aan zijn eigen fantasie. ‘Als ik thuiskom van mijn werk, kan ik een film kijken of een boek gaan
lezen’, zei hij daar ooit over, ‘Ik zet liever de televisie aan in mijn eigen hoofd.’ Wat hij in zijn hoofd had, was sciencefiction, over menselijke reizigers die op onbekende planeten terechtkomen en daar wonderlijke alien-figuren ontmoeten.

10926
Ben van Duin

Opmerkelijk is de totaal nieuwe tekenstijl die Giraud daarbij ontwikkelde. Als ‘Gir’ tekende hij in een morsig, rauw realisme, losjes geschetst en met een hoog actiegehalte. Zijn Moebius-werk is daar bijna tegengesteld aan: knalheldere contouren binnen ruimtelijke kaders met verstilde landschappen in schilderachtige kleuren en een esthetische beeldcompositie. Soms totaal verstild, en helemaal zonder tekstdialogen. Vanwege deze grafische verbeeldingskracht werd Giraud/Moebius door filmregisseurs gevraagd voor de art direction van science-fictionfilms als Alien, Tron, The Abyss en The Fifth Element.

Bij zijn eigen stripverhalen experimenteerde Giraud met de grenzen van het medium. Zo nam hij een grote vrijheid in de opbouw van een vertelling. Beginnend bij wat een leeg tekenvel bij hem opriep – een wonderlijk personage, een absurde situatie – volgde hij van daaruit zijn creatieve intuïtie. Een beetje als de ‘ecriture automatique’ waarmee de surrealisten hun onderbewuste lieten spreken. Een Moebius-verhaal kan hele albums beslaan, het kan drie pagina’s lang zijn of bestaan uit één tekening. Als Giraud genoeg had van een figuur of een verhaal, verzon hij lukraak een monster of een neerstortende astroïde die er een eind aan maakte. In de teksten bij de tekeningen sprak hij de lezer soms direct aan: ‘Samenvatting van het hiernavolgende: weinig grappen. Het mysterie verdicht zich.’ De titel van een strip kon zijn: ‘Een nogal voortkabbelend verhaal.’

Geestig in de science-fiction-verzinsels van Moebius is dat zowel de mensenfiguren als de vreemdsoortige wezens op zijn fantasieplaneten voortdurend te kampen hebben met futiele, herkenbare problemen. Echtelijk geharrewar, een verlopen entree-pasje of deprimerende gedachtes. De mens is bij Moebius een sterrenreiziger op een onduidelijke missie in een onafzienbare kosmos. Op de planeten die hij aandoet, gebeuren de vreemdste dingen: de hoofdfiguren belanden op interplanetaire bijeenkomsten, wonen mysterieuze rituelen bij of muteren per ongeluk in een geometrisch object. Maar hoe ver Moebius ze ook laat reizen, ze komen niet los van dagelijks, ‘aards’ gedoe.

Theatergroep Bambie is vertrouwd met het absurdisme, en met een associatieve, beeldende vertelstijl. Geïnspireerd door de intuïtieve vrijheid van Moebius, en door vrijelijk uit zijn werk te putten, hebben theatermakers Jochem Stavenuiter, Amber Docters van Leeuwen, Martin Hofstra en Servaes Nelissen een theatrale vertelling opgebouwd. Een muzikale reis door de verbeelding, over hedendaagse mensen die onze overvolle aarde ontvluchten en de ruimte verkennen. Al is het maar die in hun eigen hoofd.

BAMBIE 2197 – om en nabij planeet Moebius is op tournee van 5 oktober tot 16 december 2023. Later dit theaterseizoen komt Bambie naar Theater Kikker met een nieuwe editie van BambieRambam. Kaartverkoop hiervoor start binnenkort.

koop tickets