03-10-2023

Afrovibes Festival 2023 verbindt het verleden en de toekomst

Twee dagen kunst, dans, theater en muziek van Afrikaanse kunstenaars in Theater Kikker

Op 14 en 15 oktober komt Afrovibes Festival naar Theater Kikker in Utrecht. Het festival brengt Afrikaanse diasporische kunst, dans, theater en muziek van makers die inspelen op hun sociale en politieke omgeving.

Het thema van dit jaar is Liquid Traces | Vloeibare Sporen. Oceanen zijn één van de hoofdrolspelers in de verhalen rond kolonisatie en migratie door de eeuwen heen. Water heeft een poëtische functie om de menselijke conditie en de complexiteit van het leven in een postkoloniale wereld te begrijpen. Afrovibes Festival 2023 verbindt het verleden en de toekomst met elkaar. Het gewelddadige verleden heeft haar sporen diep nagelaten in wat zich op de oceanen afspeelde, maar de oceaan is ook als kwikzilver. Het verandert en transformeert.

Het programma bevat werk van kunstenaars dat (in)direct aansluit op het thema Liquid Traces. Het programma wordt aangevuld met een uitgebreid randprogramma bestaande uit o.a. artist talks, muziek- en spoken word performances van jonge talenten en gevestigde Afrikaanse kunstenaars. 

Het Afrovibes programma in Theater Kikker

Programma zaterdag 14 oktober
20u00 - DEUS NOS ACUDI - Pak Ndjamena
20u40 - nagesprek
21u15 - KOULOUNISATION - Salim Djaferi
22u30 - nagesprek
21u00 & 21u30 - Spoken Word - Sunni Lamin Barrow

Programma zondag 15 oktober
20u00 - Pourvu que la Mastication ne soit pas longue - Hakim Bah
21u00 - nagesprek
21u00 - Double bill: 
Moving Beyond: Bro! - Alioune Diagne/Joris Buizer
If Our Ancestors Could Speak - SboNdaba Dance Company
22u30 - nagesprek
22u30 - Muziek: Richarda
22u45 - afterparty

Programma zaterdag 14 oktober

Programma zondag 15 oktober

15 okt - 21u00 - Double bill:

Moving Beyond: Bro! - Alioune Diagne/Joris Buizer & If Our Ancestors Could Speak - SboNdaba Dance Company

in deze double bill zie je twee voorstellingen op een avond. In Moving Beyond: Bro! verkennen Joris Buizer en Alioune Diagne de betekenis van verbondenheid en broederschap. Alioune vanuit zijn Afrikaanse context en met cross-overs tussen dans en beeldende kunst. Joris vanuit zijn context als jonge Nederlandse maker die werkt met rap en spoken word.

In If our Ancestors could speak verkennen de dansers van SboNdaba Dance Company uit Zuid-Afrika de geschiedenis van de oudste bewoners van Zuidelijk Afrika; de Khoisan. Hun verhaal begint eeuwen geleden in een tijd waarin mensen vrij konden jagen in hun eigen land. Tegen het einde van de 17e eeuw kwam het grootste deel van de Westkaap in Zuid-Afrika onder Nederlandse controle. De Khoisan werden onteigend, uitgeroeid of tot slaaf gemaakt. Armoede viert vandaag de dag nog steeds hoogtij onder hen, maar de dansers van SboNdaba Dance Company laten zien dat het veerkrachtige overlevers zijn!

22u30 - Nagesprek: met Sbonakaliso Ndaba, Alioune Diagne en Joris Buizer
 

tickets