Maxime Berthou en Mark Požlep

SPRING: Southwind

Performance, Language no problem
Mark Pozlep
Southwind

Documentairefilm en voorstelling over het Amerikaanse leven rond de Mississippi.

Een zelfgemaakte stoomboot, de 3.730 kilometer lange Mississippi-rivier en twee Europese kunstenaars in het hart van de Verenigde Staten. In een documentairefilm nemen Maxime Berthou en Mark Požlep ons mee op de drie maanden durende reis die ze in 2019 op de beroemde rivier maakten. We zien de mensen die ze ontmoetten en de wreedheid van het dagelijks leven in de steden langs de Mississippi. Gemeenschappen die vernietigd zijn door armoede, slechte gezondheid veroorzaakt door giftige industriële vervuiling en racisme. Maar we zien ook de kracht van mensen die proberen hun leven zinvol te maken.

De film wordt aangevuld met een reactie op de film in een live performance door de Amerikaanse acteur Davis Freeman. Onder het genot van een fles Moonshine, reageert Freeman op de observaties van Požlep en Berthou op de Verenigde Staten en keert de blik om: "You came to expose us, now it's our turn to expose you!"

Over SPRING

Utrecht is tijdens SPRING Performing Arts Festival 10 dagen lang hét podium voor vernieuwende, verrassende internationale podiumkunsten. SPRING vindt plaats van donderdag 12 t/m zaterdag 21 mei in verschillende theaters in Utrecht.