't Barre Land

De Slaapwandelaars

Theater
wij en de wereld uit de boekenkast
De Slaapwandelaars
't Barre Land

De Slaapwandelaars

Theater
wij en de wereld uit de boekenkast
Sofie Knijff
De Slaapwandelaars

‘Uiteengevallen is iedere vorm, in een schemerlicht van doffe onzekerheid boven de spookachtige wereld zoekt de mens op de tast zijn weg, als een verdwaald kind, aan de leidraad van een of ander kortademig logicaatje door een droomlandschap dat hij werkelijkheid noemt en dat toch niets anders dan een nachtmerrie voor hem is.’

Uit Slaapwandelaars van H. Broch

Geïnspireerd op de romancyclus De Slaapwandelaars van Hermann Broch uit 1931 waarin hij de mentaliteit van de samenleving probeert te omschrijven die tot de Eerste Wereldoorlog heeft geleid. Vertrekpunt van de voorstelling is een filosofisch essay uit het fragmentarische derde deel van de cyclus, waarin Broch zich verbaast dat we het totaalgebeuren om ons heen als krankzinnig ervaren, maar voor ons eigen leven met gemak een logisch verslag van de motieven kunnen geven. Zijn wij krankzinnig omdat we niet krankzinnig worden in deze krankzinnige wereld?

Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Luca Bryssinck en Czeslaw de Wijs spelen voor het eerst in de nieuwe vierkoppige samenstelling van ’t Barre Land! In het televisiespel Quad geeft Samuel Beckett een mathematische choreografie van alle mogelijkheden bij een ontmoeting tussen vier mensen: 4 solo’s, 6 dialogen, 4 trio’s en 1 vierspraak. Daarbij signaleert hij 1 probleem: hoe een botsing te voorkomen als 4 mensen tegelijkertijd het middelpunt van 2 diagonalen kruisen? en als een botsing onvermijdelijk is, hoe kunnen we daar dan zoveel mogelijk voordeel uit halen?

In De Slaapwandelaars komt een metselaar voor die uit een ingestorte loopgraaf is opgegraven met een kapotgeschoten onderlichaam. Stukje voor stukje moet de metselaar zijn lichaam en ziel (of zoals we nu zouden zeggen, zijn identiteit) weer van de grond af aan opbouwen uit scherven en brokstukken. Zoals deze strompelaar op krukken metselt ook ’t Barre Land uit verschillende bronnen en fragmenten een nieuw geheel op, en probeert de barsten in het lichaam weer te lijmen, of tenminste enige samenhang te ontwaren tussen een filosofisch traktaat over een harttransplantatie, de Shakespeariaanse transactie van een pond vlees, de astmatische fantasieën van een gevangen Markies en een gemaskeerde kosmopoliet die een barbier een gratis scheerbeurt ontfutselt!
 

Op het toneel staan - Vincent van den Berg, Luca Bryssinck, Czeslaw de Wijs en Margijn Bosch Publiciteit - Esra J. Merkel Zakelijk - Ezra Bredius Grafische vormgeving - Herman van Bostelen Fotografie - Sofie Knijff

di 11 april
20:30u
Kleine Zaal
Van € 8,00 tot € 16,00
Tickets
di 11 april
20:30u
Theater
Van € 8,00 tot € 16,00
wo 12 april
20:30u
Kleine Zaal
Van € 8,00 tot € 16,00
Tickets
wo 12 april
20:30u
Theater
Van € 8,00 tot € 16,00

Over 't Barre Land

‘t Barre Land is een gezelschap van toneelspelers. Uit liefde voor het repertoire onderzoekt ‘t Barre Land hoe het vrolijk verwarrende en vernieuwende potentieel van het repertoire in deze tijd ten tonele kan worden gebracht. Tot dat repertoire behoort alles wat opgeschreven is, kladboekjes, clownsacts, klassieke romans of onbekende toneelteksten – een onuitputtelijke inspiratiebron uit verschillende periodes en plekken. Vanaf de oprichting in 1991 opereert ‘t Barre Land autonoom en zonder hiërarchie, vanuit het naïeve plezier in het samen maken van voorstellingen, wat inmiddels tot een politiek statement is verworden. ‘t Barre Land speelt op locatie, op festivals en in schouwburgen, maar nog het liefst op de vlakke vloer waar de relatie met het publiek het intiemst is. En bij voorkeur met zoveel mogelijk spelers op de vloer.

Meer over 't Barre Land