De Studio/Stefanie Claes

Tweetakt: Ravensbrück (10+)

Specials & festivals
 Ravensbrück (10+)

Aline Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar ouders opgepakt in haar huis in Winksele. Een jaar lang verblijft ze in het Duitse vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. 

Als kind droomt theatermaker Stefanie soms dat soldaten haar straat binnenvallen en dat ze moet vluchten. Maar het is pas op haar 16de dat ze echt beseft welk drama er zich in haar familie heeft afgespeeld. Een beeldende voorstelling over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben op en in je leven. Als inspiratiebron voor Ravensbrück baseert Stefanie zich - naast documentaires, historische naslagwerken en interviews met trauma-experten - op gesprekken met haar (groot)moeder en flarden uit persoonlijke brieven.

Concept, ontwerp & spel - Stefanie Claes Dramaturgie & feedback - Sofie Van der Linden, Barbara Claes en Simon Allemeersch Lichtadvies - Marlies Jacques Productie - Lucinda Ra Coproductie - De Studio en VIERNULVIER  Spreiding - Vincent Company In samenwerking met De Grote Post, Museum Dr. Guislain en Schouwburg corso Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de stad Gent en deAuteurs Met dank aan Algemeen Rijksarchief Dienst Archief Oorlogsslachtoffers

"Ook in het woordloze ravensbrück drukt ze zich uit door te tekenen, te schilderen, en - net zo belangrijk - te knippen, te snijden, weg te gommen, uit te wissen, op te lichten. Ze handelt zorgzaam en discreet, met een precisie die zowel grote betrokkenheid als meesterschap verraadt."

Evelyne Coussens, in De Morgen

"Ravensbrück is een persoonlijke, toegewijde en fijnzinnige voorstelling die wat ons betreft verplichte kost mag worden voor elke jongere die Kazerne Dossin bezoekt. Weer valt op hoe delicaat Claes’ werk is: elk zuchtje of geschuifel verstoort de concentratie van het kleine gebaar."

Charlotte De Somviele, in De Standaard

"Hoe ze het fysieke spel van teken- en knutselwerk omzet in eenvoudige, vaak aangrijpende beelden, maakt indruk."

Jasper Delva op pzazz.theater

za 29 juni
17:00u
 
tickets
za 29 juni
17:00u
Specials & festivals
 
za 29 juni
21:00u
 
tickets
za 29 juni
21:00u
Specials & festivals
 

Over Tweetakt

Festival Tweetakt in Utrecht is een kunstenfestival voor iedereen. Met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en meer. Door jonge talenten en ervaren makers, uit Utrecht, uit Nederland en België, maar ook van ver daarbuiten. Geschikt voor alle leeftijden; van kleuters tot jongeren tot opa en oma. Theater Kikker is sinds jaar en dag vaste festivallocatie van Tweetakt. 

Meer over Tweetakt