tg STAN

Orphans

Theater, Language no problem
uit de boekenkast
Kurt van der Elst
Orphans
tg STAN

Orphans

Theater, Language no problem
uit de boekenkast
Kurt van der Elst
Orphans

 Let op: dit is een Engelstalige voorstelling met Nederlandstalige boventiteling

'Maybe there's no good and evil. just mistakes and not mistakes.' 

Helen en haar man Danny vieren dat Helen zwanger is van hun tweede kind. Hun etentje wordt onderbroken door de komst van Helens broer Liam. Hij zit onder het bloed en beweert dat hij op straat een gewonde jongen heeft gevonden. Hoe meer vragen Danny en Helen hem stellen, hoe meer blijkt dat Liam toch niet zo onschuldig is als hij zich voor doet. 

In Orphans ontrafelt Kelly een moreel dilemma waarbij de grens tussen goed en kwaad flinterdun is. De ondoordachtzaamheid van ieders gedrag blijkt een metafoor te zijn voor een groter gesprek over racisme, discriminatie en maatschappelijke ontwrichting. En zo vormt Orphans een verontrustende reflectie over het vermogen in ons allemaal om kwaad te doen. 

In 2020 maakten STAN en theatergezelschap Kloppend Hert het stuk Move (On), een spiegel op de hedendaagse maatschappij. Negen spelers met heel uiteenlopende achtergronden vonden elkaar in de taal en het werk van de Britse toneelauteur Dennis Kelly.  

Tijdens het maakproces van Move (On) lazen de makers vrijwel het volledige oeuvre van Kelly. Zijn grimmige 'Orphans' uit 2009, een verkenning van geweld in de Londense buitenwijken, wordt nu als op zichzelf staande voorstelling gespeeld.

tekst - Dennis Kelly van en met - Jolente De Keersmaeker, Frank Vercruyssen, Haider Al Timimi, Gustavo Vieira, Atta Nasser en Evgenia Brendes lichtontwerp - Stef Stessel kostuums - Sietske Van Aerde productie - tg STAN coproductie - Kloppend Hert, Moussem, Toneelhuis, Vooruit