Ludwig Bindervoet / Theater a/d Rijn

MAMA DADA

Theater, Performance
gender & identiteit mind over matter uit eigen stad
MAMA DADA

Een onvoorspelbare onewoman-happening over geniale waanzin, het ware kunstenaarschap en absolute vrijheid.

Elsa von Freytag-Loringhoven, a.k.a. ‘de dada-barones’, is de moeder van de moderne kunst, de allereerste performancekunstenaar. Een vrouw die begin 20e eeuw van Berlijn tot New York een wild leven leidde, van zichzelf een levend queerkunstwerk maakte en het verschil ophief tussen performer en persoon. Ze maakte de eerste readymades en schreef provocatieve poëzie, was openlijk biseksueel, streed voor het vrouwelijke orgasme en droeg mannenkleding in het openbaar (en werd daarvoor gearresteerd). En passant verhief ze een urinoir tot kunstwerk. Maar Elsa belandde ook aan de zelfkant van de maatschappij en verdween na haar dood in de vergetelheid.

Ludwig Bindervoet brengt deze anarchistische en onvolprezen pionier naar waar ze thuishoort: de bühne. Samen met actrice en theatermaker Ellen Goemans duikt Ludwig in de muzikaliteit en lijfelijkheid die zo eigen is aan de dada-taal. Ze bewijzen voor eens en voor altijd dat dada niet alleen ludiek maar ook ontroerend is, en niet alleen geestig maar ten diepste politiek. Ludwig roept Elsa tot leven uit bewondering, maar hij gaat ook de strijd aan met zijn hypocrisie en die van zijn generatie. Hij confronteert zijn kunstenaarschap en privileges met Elsa’s radicale kunst als daad van zelfopoffering. MAMA DADA is een theatrale aanslag op de norm.

credits

Regie, concept & tekst - Ludwig Bindervoet Spel - Ellen Goemans Dramaturgie - Eylül Fidan Akıncı Kostuums - Carmen Schabracq Licht - Rob Daanen Productie - Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost in coproductie met Stichting Ludwig Bindervoet.
 

di 01 april
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
di 01 april
20:00u
Theater, Performance
Van € 9,00 tot € 18,00
wo 02 april
20:00u
Grote Zaal
Van € 9,00 tot € 18,00
Tickets
wo 02 april
20:00u
Theater, Performance
Van € 9,00 tot € 18,00

Over Ludwig Bindervoet

Theatermaker Ludwig Bindervoet (1988) heeft een voorliefde voor taal, vervreemding en het onbekende. Na zijn afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht, was Ludwig mede-oprichter en co-artistiek leider van performance collectief URLAND, waarmee hij bejubelde voorstellingen maakte zoals UR, De Internet Trilogie, De Gabber Opera (winnaar Mime en Performance Prijs 2022) en recentelijk De Eindtijd Revue. Hij speelde
de afgelopen jaren in verschillende producties van o.a. Theater Oostpool, Wunderbaum en De Warme Winkel. Ludwig besloot in 2023 zijn vleugels uit te slaan en zich volledig te richten op zijn individuele artistieke ambities. Bij Theater a/d Rijn maakte hij eerder PATROON (Theaterkant, Volkskrant en NRC ★★★★).

Meer over Ludwig Bindervoet