Sandra Kramerová / Theater De Generator

MAJKA

Dans, Language no problem
vrouwenpower
MAJKA
Sandra Kramerová / Theater De Generator

MAJKA

Dans, Language no problem
vrouwenpower
MAJKA

In de multimediavoorstelling MAJKA zoomt de Amsterdamse choreograaf Sandra Kramerová in op de verschillen en overeenkomsten tussen Oost- en West-Europese vrouwelijkheid.

Het buitenaardse meisje Majka is hard aan het werk om een geëmancipeerde Tsjechoslowaakse vrouw te worden. Hoe leert Majka, afkomstig van de planeet Gurun, vrouwelijk gedrag aan? Wat leert ze van reclame, televisie en propaganda uit het Tsjecho-Slowakije van de jaren '70?

Geïnspireerd door een populaire Tsjechoslowaakse tv-serie, belichaamt Sandra het personage van een buitenaards meisje dat vrouwelijk gedrag leert van tv-reclames en socialistische Tsjechoslowaakse propaganda. Terwijl deze beelden in de kinderlijke blik van Majka opgezogen worden, leert ze vrouwelijk gedrag te begrijpen door het te imiteren.

In deze choreografie krijgen objecten, afbeeldingen en kostuums nieuwe betekenis, verandert onschuld in iets duisters en zien we een worsteling tussen verschillende identiteiten: cultuur, etniciteit en gender.

Choreografie en dans - Sandra Kramerová  Visuals - Álvaro Congosto Muziekontwerp - Denisa Uherová Scenografie - Sofie Moritz Lichtontwerp - Boaz van den Ban Techniek - Sanne Hensen Dramaturgie- Freek Duinhof Productieleiding - Fayola Antonius Artistieke begeleiding - Pavel Zuštiak Met dank aan - Igor Vrebac en Mira Feticu.

Over Sandra Kramerová

Sandra Kramerová is een Amsterdamse dansmaker van Slowaakse komaf met internationale ervaring in Slowakije, Israël en New York. Momenteel wordt zij als Nieuwe Maker ondersteund door Fonds Podiumkunsten. In samenwerking met Theater de Generator in Leiden, maakt Sandra sterk fysiek werk geïnspireerd door haar culturele achtergrond.

Voordat ze in 2018 naar Nederland kwam, ging haar avondvullende debuut GAME ON! in première bij Dixon Place in NYC en produceerde ze haar dansfilm LADIA (2017).

LADIA, gebaseerd op originele toneelchoreografie en geregisseerd door Álvaro Congosto, is vertoond op festivals zoals Cinedans en het San Francisco Dance Film Festival en won diverse prijzen op het  BRAGA International video dance festival, Festival de Corporalidad Expandida, Portland Dance Film Fest, ARTS TRIANGLE en Rollout Dance Film Festival.

Interview met Sandra Kramerová

Terug knop Vooruit knop