Ferhat Kaplan / Sadettin K

Kikker Stelt Voor: Kind van het Licht

Theater
persoonlijk wie ben ik
Bas de Brouwer
Kind van het Licht
Ferhat Kaplan / Sadettin K

Kikker Stelt Voor: Kind van het Licht

Theater
persoonlijk wie ben ik
Bas de Brouwer
Kind van het Licht
Ferhat Kaplan / Sadettin K

Kikker Stelt Voor: Kind van het Licht

Theater
persoonlijk wie ben ik
Bas de Brouwer
Kind van het Licht

Ferhat is Aleviet. Dat weet hij zijn hele leven al, en zijn hele leven vinden mensen daar iets van. Soms zorgt het dat hij ergens meteen welkom is, soms worden mensen ineens onvriendelijk als ze het horen. Maar wat is eigenlijk een Aleviet?

En wat betekent het om er een te zijn? Ferhat neemt je mee op zijn zoektocht naar zijn wortels. Naar de mystieke stroming uit Turkije waar natuur, muziek, dans en kunst de kern van het geloof zijn. Naar een bevolkingsgroep die al eeuwen wordt vervolgd en gewantrouwd, en naar de ouderen in kleine dorpen die de geheimen van het volk waar Ferhat deel van uitmaakt bewaren. Een reis door de geschiedenis, die hopelijk een antwoord geeft op de vraag waar we nu staan.

Jonge theatermakers kregen de afgelopen jaren door alle lockdowns helaas weinig ruimte om hun werk te maken en te tonen. SADETTIN K biedt dit jaar twee van deze makers de kans om alsnog een eigen voorstelling te ontwikkelen. Acteur en theatermaker Ferhat Kaplan is de eerste maker binnen dit traject. Net zoals Sadettin Kırmızıyüz is ook Ferhat Kaplan in zijn werk altijd op zoek naar manieren om de maatschappij inclusiever te maken voor de volgende generatie. Hij maakt moeilijke onderwerpen op een luchtige manier bespreekbaar. Ferhat presenteert in samenwerking met SADETTIN K zijn nieuwe voorstelling Kind van het licht.

Spel en tekst - Ferhat Kaplan Dramaturgie - Yahmani Blackman Regie - Leila Sahir Lichtkunstwerk/decor - Touki Delphine (John van Oostrum) Muziek - Touki Delphine (Chris Doyle) Scenefotografie - Bas de Brouwer Campagnebeeld - Lois Notenbaart Een productie van - SADETTIN K

wo 10 januari met nagesprek
20:30u
Kleine Zaal
Van € 7,00 tot € 14,00
Tickets
wo 10 januari
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00
do 11 januari met nagesprek
20:30u
Kleine Zaal
Van € 7,00 tot € 14,00
Tickets
do 11 januari
20:30u
Theater
Van € 7,00 tot € 14,00

Kikker Stelt Voor

In de reeks Kikker Stelt Voor stellen we jonge theatermakers aan je voor. Makers die nog niet eerder bij ons te zien waren krijgen in deze reeks een podium. Om de maker beter te leren kennen en begrijpen wordt het programma aangevuld met een informeel nagesprek. Met een drankje in je hand kom je te weten wat de maker drijft, inspireert en hoe de voorstelling tot stand kwam. En natuurlijk is er ruimte voor je eigen brandende vraag.

Bekijk hier alle voorstellingen in de reeks Kikker Stelt Voor

Over Ferhat Kaplan

Ferhat Kaplan (1992) is geboren en getogen in Bergen op Zoom. Hij studeerde commercial economics en marketing science en werkte als marketeer op kantoor. Toch miste hij een bepaalde passie in zijn leven en besloot in 2020 het roer om te gooien en te gaan acteren. Hij speelde de afgelopen jaren o.a. bij Live Your Story, Wunderbaum, Droogwater, Zou jij het zijn, The Storytelling Centre en Theater Rast in stukken als Boys won't be boys, #Held(in), Kroniek van een Aangekondigde dood en Gouden Bergen. Deze laatste voorstelling leverde hem een nominatie op voor de Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuurprijs 2021. Inmiddels is Ferhat fulltime acteur en maker. Bij SADETTIN K maakte hij binnen het nieuwe makerstraject in 2023 de solovoorstelling Kind van het Licht. Naast theater is Ferhat ook actief in de filmwereld. Zo speelde hij in de korte films Mijn beste vriend en Tankstation, die hij zelf schreef en produceerde. 

Ferhat kaart in zijn werk graag uitdagende onderwerpen en taboes aan en is kritisch naar de huidige maatschappij. Hij streeft ernaar om de samenleving inclusiever te maken voor de volgende generatie.

Ferhat: “Toen ik net begon met acteren zag ik CITIZEN K van Sadettin. Ik weet nog dat ik uit de zaal liep en dacht: “Dit wil ik ook, dit is wat ik wil doen. Niet meer acteren in andermans voorstellingen, maar mijn eigen verhaal vertellen. Niet meer aan een witte regisseur uitleggen hoe pijnlijk het is om gediscrimineerd te worden, maar dit zelf aan het publiek vertellen.”

Meer over Ferhat Kaplan