NADAR Ensemble & Sanam Tahmasebi
Gaudeamus Festival 2025 vrijdag

NADAR Ensemble & Sanam Tahmasebi
Gaudeamus Festival 2025 vrijdag

NADAR Ensemble & Sanam Tahmasebi
Gaudeamus Festival 2025 vrijdag

Tijdens het 80-jarig jubileumfestival presenteert Gaudeamus meer dan 45 concerten, performances en events vol vernieuwende muziek. Vier de spannendste nieuwe geluiden van jonge muziekpioniers en opkomend talent! Van 10 t/m 14 september 2025 is Utrecht dé plek voor avontuurlijke muziekliefhebbers met nieuwsgierige oren. Op vrijdagvond zijn in Theater Kikker voorstellingen te zien van NADAR Ensemble & Sanam Tahmasebi.
LET OP: Deze voorstellingen zijn enkel te bezoeken met een dagkaart voor Gaudeamus Festival 2025.
Het iconische gedicht Don’t Leave The Room uit 1969 van de Russische dichter Joseph Brodsky heeft vandaag de dag nog niets van zijn actualiteitswaarde verloren. Het vormt voor het Vlaamse Nadar Ensemble het vertrekpunt voor een interdisciplinair voorstelling over censuur, zwijgen of je juist uitspreken, in dystopieën die akelig actueel aanvoelen.
Alexander Khubeev, winnaar van de Gaudeamus Award 2015, ‘verklankt’ met behulp van gebarentaal Brodsky’s gedicht over censuur, een pandemie en activisme. Golnaz Shariatzadeh, dit jaar genomineerd voor de Award, combineert muziek en animatie in Blue Womb, een beklijvend werk over het verlies van hoop in een post-apocalyptische stad. In de korte film The Chorus van Abbas Kiarostami worstelt een oude man met zijn gehoor, als excuus om niet te hoeven te luisteren naar de jongere generatie. En de intense Piano Sonata 6 van Galina Ustvolskaya was revolutionaire muziek die in de USSR niet gehoord mocht worden.

Sanam Tahmasebi - Freedom in Fragments
In deze solovoorstelling deelt componist, muzikant en interdisciplinair maker Sanam Tahmasebi een persoonlijke reflectie op thema’s als vrijheid, herinnering en de stem als vorm van verzet. Op basis van haar lopende multidisciplinaire project Beyond the Triangle presenteert ze een stuk bestaande uit gelaagde zang, cello, veldopnames, elektronica en poëzie, gevolgd door een gesprek met het publiek.
Het volledige werk, dat is gemaakt in samenwerking met danseres en choreograaf Roshanak Morrowatian, dramaturg Nilay Ceber en gecoproduceerd door Explore the North, draait om opgenomen gedichten van Iraanse vrouwen die in Iran wonen. Deze gedichten zijn geen politieke manifesten, maar innerlijke landschappen: verzen die eenzaamheid, woede, hoop, schoonheid en verlangen in zich dragen. In deze soloperformance wordt hun aanwezigheid getransformeerd door middel van geluid. Wat zich ontvouwt is een rauw, intiem en urgent moment, geen boodschap maar een gedeelde ruimte. Een zintuiglijk veld waar verdriet en hoop naast elkaar bestaan, een spiegel die ons collectief verlangen naar vrijheid voorhoudt.
