Luna Joosten & Emma Buysse

Kikker Stelt Voor: Crybaby

Theater
wij en de wereld
Crybaby

Waarom walgen we van sentiment, maar willen we wel onze emoties uiten?

Want authentieke gevoelens maken ons menselijk, maar aanstellen is voor drama-queens. En van verdriet opkroppen krijg je kanker, toch? In een formele meeting diskwalificeren we emoties, in een commerciële talkshow verafgoden we de huilende mens. In beide gevallen luisteren we niet naar wat diegene letterlijk te zeggen heeft, maar is het enige wat we onthouden de emotie. Deze voorstelling probeert het onderscheid te verwerpen tussen emotionaliteit en sentimentaliteit, authentiek en nep, kunst en kitsch, ernst en ironie.

In de monoloog CRYBABY kijken we naar Ruby, een jonge vrouw werkzaam in een museumshop. Terwijl ze aan het werk is gebeurt er een vreselijk ongeluk. Ze kijkt toe en kan zich niet herinneren wanneer ze voor het laatst huilde. Dit zet een zoektocht in gang naar authentieke tranen, te midden van de merchandise-hel.

"’Crybaby van actrice Emma Buysse en regisseur Luna Joosten is eveneens satire over de zoektocht naar het echte ik. Buysse (25) speelt een vrouw die graag zou kunnen huilen. Maar ze heeft geen gevoel, zegt ze. Pretentieuze kunst windt haar op, authentieke gevoelens in levenskunst stoten haar af. Die botsing tussen echt en nep en tussen verschillende kunstvormen wordt op verschillende niveaus uitgespeeld, met het wendbare, dubbelzinnige acteren van Buysse als grootste troef."

Ron Rijghard - NRC

"’Messcherpe satire van een culturele elite’’ ‘’Dit jaar zijn ze terug met de solo Crybaby, waarmee ze hun uitzonderlijke schrijf- en acteertalent andermaal bewijzen.’’ ‘’Buysse is ijzersterk in de manier waarop ze de oprechte wil om tot een innerlijk verdriet door te stoten en de superieure ongenaakbaarheid van haar personage in balans houdt."

Marijn Lems - Theaterkrant

Kikker Stelt Voor

In de reeks Kikker Stelt Voor stellen we jonge theatermakers aan je voor. Makers die nog niet eerder bij ons te zien waren krijgen in deze reeks een podium. Om de maker beter te leren kennen en begrijpen wordt het programma aangevuld met een informeel nagesprek. Met een drankje in je hand kom je te weten wat de maker drijft, inspireert en hoe de voorstelling tot stand kwam. En natuurlijk is er ruimte voor je eigen brandende vraag.

bekijk hier alle voorstellingen in de reeks Kikker Stelt Voor

Concept & tekst - Emma Buysse & Luna Joosten Regie - Luna Joosten Spel - Emma Buysse Geluidsontwerp - Scott Beekhuizen Scenografie - Roel Leenders Lichtontwerp - Bogi Bakker Coaching - Kasper Tarenskeen Posterbeeld - Sara Schoon