Charlotte Goesaert / DansBrabant
Bakeneko

In BAKENEKO staat performer en maker Charlotte Goesaert zelf op scène in een fysieke solo over hoe trauma zich vastzet in het lichaam—onzichtbaar voor de buitenwereld, maar allesbepalend van binnenuit. De voorstelling legt de sluimerende sporen van kindermisbruik en verwaarlozing bloot, en bevraagt tegelijk de mechanismen die ze in stand houden.
Vertrekkend vanuit gesprekken met mensen die via hun maatschappelijke rol in aanraking komen met deze thematiek, verweeft Goesaert hun stemmen, beelden en geluiden met de expressieve aanwezigheid van haar eigen lichaam. Zo ontstaat een indringende scenische ervaring, waarin documentaire elementen en fysieke verbeelding elkaar uitdagen.
BAKENEKO is geen zoektocht naar pasklare antwoorden, maar een uitnodiging tot collectief nadenken. Hoe komt het dat we signalen zo vaak te laat opmerken? Waarom grijpen we niet sneller in? Wat moet er veranderen om kinderen beter te beschermen? Hoe gaan we om met een realiteit die we liever zouden vergeten? Waar ligt de grens tussen mededogen en ongemak? Goesaert dompelt het publiek onder in een ervaring die schuurt, raakt en blijft nazinderen. In een wereld waar trauma vaak onderhuids blijft, nodigt deze voorstelling uit tot het scherpstellen van onze blik—als burgers, professionals, ouders, medemensen.
Credits
Van en met Charlotte Goesaert in co-creatie met Sara Vanderieck & Jochem Baelus | geluids-& video compositie Jochem Baelus | Lichtontwerp & scenografie Lucas van Haesbroeck | Technisch ontwerp Thierry Wilders | Kostuumontwerp en vormgeving Sofie Velghe | Outside-eye Camille Paycha | Geluid/shoots Alec de Bruyn | Zakelijke leiding Astrid de Haes |Productieleiding Bo Verpoten | co-producers DansBrabant, KAAP, C-TAKT, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Platform 0090 met financiële steun van de Vlaamse Overheid
Met dank aan alle geïnterviewden, Stormkop, Loods21, Kwinten van Laethem, Jo Thielemans, Jochem van Tol, Karolien Derwael
DansBrabant is een ontwikkelplek voor hedendaagse dans – geworteld in Tilburg, verankerd in de regio en met voet in het (inter)nationale dansveld.
Ze voelen zich verwant met makers die sleuren en sleutelen aan de grenzen van dans. Makers die de discipline bevragen en oprekken. Vaak zoeken ze samenwerking met andere kunstdisciplines: film, literatuur, beeldende kunst, geluid- of lichtontwerp, of laten ze zich beïnvloeden door andere genres. Soms gaan ze de verbinding aan met het maatschappelijk werkveld zoals zorg, omgeving, welzijn. Het lichaam is en blijft het eerste vertrekpunt.