30-6-2022

AFROVIBES 2022: RUPTURE | RAPTURE

Op 13 en 14 oktober is de 19e editie van het Afrovibes, festival of art and performance from and about Africa, in Theater Kikker. Dit jaar is het thema RUPTURE | RAPTURE.

Artistiek leider Jay Pather (Zuid-Afrika) en programmeur Marjorie Boston (Nederland) hebben opnieuw een programma gemaakt dat de diversiteit en kracht van verandering in het Afrikaanse continent laat zien. Dit jaar met dans, theater en muziek in Utrecht van actuele choreografen en theatermakers uit Guinee/Frankrijk, Zuid-Afrika, Ivoorkust/Frankrijk, Kenia en Nederland. En natuurlijk muziek met DJ’s en nagesprekken met de makers. Alles onverminderd in het teken van spannend werk, dans en experiment uit actueel Afrika.

9503
Kaspale's Playground van Syowia Kyambi. Foto: Kibe Wangunyu

Thema van Afrovibes in 2022: RUPTURE | RAPTURE

De verscheurdheid en ontwrichting die kan ontstaan tussen mensen en culturen. Maar ook de verrukking en het plezier dat we krijgen uit ons contact met anderen. Het is de spanning tussen ontmoeting en ontwrichting die Afrovibes dit jaar op de voorgrond plaatst. Veel actuele Afrikaanse kunstenaars werken op het breukvlak van deze spanning die vaak tastbaat en voelbaar is. Het programma heeft dit jaar een bijzondere focus op makers en kunstenaars uit West Afrika en de Afrikaanse diaspore in Europa. Het is de nabijheid en onderlinge beïnvloeding tussen West Afrika en Europa die deze regio zo bijzonder maakt en uitgangspunt is in de programmering van Afrovibes 2022.

Het discours tussen kunstenaars in (West)-Afrika en de Afrikaanse diaspora in Europa was leidend bij het selecteren van de kunstenaars en hun werk. Het vormt een artistiek weerwoord op de huidige conversaties en discours over identiteit, diaspora’s, dekolonisatie en inclusiviteit. Ook dit jaar weer met een actuele dansvoorstelling uit Zuid-Afrika.

Dit jaar een tweedaags programma in Utrecht in Theater Kikker en de Stadsschouwburg. Theater Kikker brengt het volgende programma.

Wat maakt het festival uniek?

Afrovibes toont werk van actuele Afrikaanse choreografen/makers die artistiek vorm geven aan actuele vragen vanuit een Afrikaans perspectief. Vragen die ook bij ons leven. Hun artistieke inzichten kunnen ons mogelijk nieuwe perspectieven geven. Over wie we zijn, wat we willen zijn, waarom we handelen zoals we handelen en hoe we met elkaar zijn verbonden. Dit is een uitgangspunt in onze programmering.

9504
Au Bout du Sueur van Hakim Bah

Het festival heeft zijn 19e editie. Hoe blijft het uitdagend?

Elk editie belichten we een specifieke regio in Afrika. Artistiek leider Jay Pather werkt samen met gastcuratoren die nieuwe ontwikkelingen in theater en dans in de regio aangeven. Dit jaar is de focus op West Afrika met gastcurator Babacar Cissé. In een artists in residence programma verbinden we Afrikaanse en Nederlandse makers/choreografen om nieuw werk te maken.

Dit jaar is dat Moving Beyond van de Zuid-Afrikaanse choreograaf Kwanele Thusi en de Nederlandse theatermaker Igor Vrebac met dansers van Codarts Rotterdam dat te zien is in de Stadsschouwburg Utrecht.

Waarom mag geen cultuurliefhebber het festival missen?

Afrovibes brengt grote namen van Afrikaanse makers maar ook opkomend talent met potentie de grote namen van morgen te worden. Wil je die zien dan is Afrovibes een festival om niet te missen.