Zwart/zwart - Nieuw West / Marien Jongewaard

do 12 november 2015

Zwart/zwart

Nieuw West / Marien Jongewaard

Een zekere Zwarte Piet meldt zich bij de psychiater met een zware depressie. Marien Jongewaard voert hem ten tonele als de echte Zwarte Piet, een man die niet alleen moeite heeft het zwart van zijn gezicht te poetsen, maar ook tot in het diepste van zijn wezen zwart is. Een mooie uitdaging voor de omstreden psychiater Jan Bastiaans, bekend om zijn behandeling van oorlogsslachtoffers met LSD. Om hem een nieuwe toekomst te geven wil de psychiater, gespeeld door Helmert Woudenberg via een grootbeeldprojectie, Zwarte Piet helpen zijn verleden te verwerken. Erik-Ward Geerlings schreef speciaal voor Jongewaard een tekst met schurende scènes, waarin de zwarte plekken van de maatschappelijke ziel in kaart worden gebracht, vol aandoenlijke momenten, woedende analyses en een liefdesverklaring aan het zwart.
terug <

geweest
voorstellingsinformatie
idee, concept
Marien Jongewaard
tekst
Erik-Ward Geerlings
spel
Marien Jongewaard, Helmert Woudenberg (op beeldscherm)

Nieuw West, ontleent zijn naam aan de Amsterdamse wederopbouwwijk en maakt al ruim veertig jaar actueel, fysiek en literair theater. De voorstellingen zijn vaak provocatief en confronterend. Centraal daarin staan de opvattingen en de verbeeldingskracht van Marien Jongewaard en Rob de Graaf, auteur van de meeste teksten van Nieuw West. Voor Zwart/zwart schrijft Erik Ward Geerlings een nieuwe theatertekst. Geerlings schreef meer dan 40 toneelstukken en libretto’s, onder meer voor Toneelgroep Maastricht dat vorig seizoen nog in Theater Kikker te zien was met How to play Francesca Woodman, waarvoor Geerlings, samen met Anne Vegter, de tekst schreef.

Jongewaard sleurt zijn publiek mee in deze grappige, beklemmende, hallucinante trip

We moeten op zoek naar het midden, klinkt het momenteel in het oververhitte vluchtelingendebat. Maar in kwesties waarbij de schreeuwers tegenover elkaar komen te staan, moeten we vooral op zoek naar de diepte. Dat doet theatermaker Marien Jongewaard in zijn nieuwe solo zwart/zwart

Kronkelende trip door herinneringen, dromen en fantasie

Anna Fox
bekijk alle voorstellingen

terug naar boven Λ